Peste jumătate din medicii de familie vor semnarea contractului cadru

Magazin Salajean 8 iunie 2011 0

Peste jumătate din medicii de familie vor semnarea contractului cadru

Numărul medicilor de familie din Sălaj care au anunţat că vor semnarea contractului cadru creşte de la o zi la alta, deşi mâine ar trebui să fie prima zi în care – potrivit preşedintelui Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie – consultaţiile medicale vor fi acordate, la nivel naţional, doar contra cost. Până în prezent, mai mult de jumătate din totalul de 117 medici de familie sălăjeni au renunţat la protestul împotriva contractului cadru şi eliberează reţete compensate şi gratuite, precum şi bilete de trimitere în sistemul asigurărilor de sănătate.

Săptămâna a debutat în clocote şi tensiune în ceea ce priveşte situaţia contractului cadru din Sănătate, pe care medicii de familie din întreaga ţară trebuie să îl încheie cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru a putea lucra în sistemul asigurat. În timp ce unii medici sunt decişi să nu semneze actul respectiv, alţii şi-au exprimat în scris intenţia de a încheia contractul cadru pentru a nu lăsa bolnavii fără reţete compensate şi gratuite şi fără bilete de trimitere.

În Sălaj, alţi 20 de medici de familie, atât din mediul rural, cât şi din mediul urban, şi-au manifestat ieri dorinţa în scris de a încheia acte adiţionale pentru luna iunie şi contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, ne-a declarat directorul acestei instituţii, Claudiu Bârsan. Ca urmare, cei 62 de medici de familie care au zis „Da” până în prezent contractului cadru reprezintă peste 50 la sută din totalul de 117 medici de familie pe care îi numără judeţul.

Situaţia semnării contractului respectiv este cu atât mai importantă cu cât refuzul doctorilor de a mai munci în sistemul asigurărilor de sănătate îi afectează direct pe sălăjenii care au nevoie de reţete subvenţionate, bilete de trimitere către specialişti ori de internare în spital şi care astfel nu au acces la aceste acte.

Preşedintele CJAS Sălaj a declarat că nemulţumirea celor care nu vor să semneze contractul cadru nu este faţă de activitatea instituţiei sălăjene, ci „este o nemulţumire de tip sindicalist faţă de ceea ce s-a decis la Bucureşti”. De altfel, Bârsan a declarat în mai multe rânduri că se aşteaptă ca, în final, toţi medicii de familie să semneze actul respectiv, aşa cum ar fi „normal şi moral”.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »