Peste doua saptamani: Taxa de poluare scade cu 25 la suta

Magazin Salajean 10 ianuarie 2012 0

Peste doua saptamani: Taxa de poluare scade cu 25 la sutaAu mai ramas doua saptamani pana la intrarea in vigoare a noii taxe de poluare. Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost promulgata saptamana trecuta de presedintele tarii, ulterior fiind publicata in Monitorul Oficial. Prin urmare, proprietarii de autovehicule vor achita taxa redusa odata cu emiterea normelor de aplicare a legii, in termen de maxim 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Taxa de poluare va fi redusa cu 25 la suta fata de valoarea actuala. Pentru orice autovehicul mai vechi de 5 ani se va percepe o suma calculata in functie de vechime, capacitatea cilindrica si coeficientul de poluare. Taxa va fi platita inclusiv pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 2007.

Actul normativ prevede ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. Astfel, persoanele care au achitat taxa de poluare in sume mai mari decat cele rezultate din aplicarea acestei legi se pot prezenta la ghiseele organelor fiscale competente pentru a solicita restituirea diferentelor, in conditiile legii.

Taxa de poluare va fi platita o singura data atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in tara. Totodata, pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra in vigoare aceasta lege.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Taxa de poluare se calculeaza pe baza unor criterii obiective, respectiv tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, luandu-se in considerare si deprecierea autoturismului.

Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finantate mai multe programe de mediu, printre care: Programul Rabla, Programul Casa Verde, Programul de impadurire a terenurilor degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor; Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati; Programul de reducere a impactului asupra atmosferei, apei si solului, inclusiv monitorizarea calitatii aerului; Programul pentru cresterea productiei de energie din surse regenerabile; Programul vizand protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare; Programul de realizare a pistelor pentru biciclisti.

Noua taxa de poluare aduce cheltuieli mult prea ridicate pentru vanzarea masinilor inscrise in circulatie inainte de 2007. Spre exemplu, pentru o masina Dacia 1310, veche de 14 ani, proprietarul va trebui sa achite la vanzare o taxa de aproximativ 3.000 de euro, care depaste de cateva ori pretul de vanzare al masinii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »