Peste 800.000 de lei pentru analizele salajenilor

Magazin Salajean 6 iulie 2007 0

Peste 800.000 de lei pentru analizele salajenilorCasa de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj a primit pentru finantarea programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei un buget initial de 202.000 lei pentru serviciile medicilor de familie, si de 630.000 de lei pentru plata serviciilor paraclinice, in total 832.000 de lei.

Conform celor declarate de seful Servicului Contractari din cadrul CAS Salaj,Traian Maxim, pana in momentul de fata, institutia a incheiat contracte cu 108 medici de familie si cu un laborator autorizat, in vederea derularii programului.

Oficialii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj atrag atentia populatiei sa se prezinte la medicii de familie numai dupa ce primesc prin posta talonul cu cele doua componente: unul pentru medicul de familie si unul pentru laborator, tiparite de Ministerul Sanatatii Publice (MSP).

Salajenii trebuie sa se prezinte la medicul de familie pentru a fi inclusi in programul de evaluare a starii de sanatate, dar numai dupa ce primesc prin posta talonul tiparit de MSP, a declarat purtatorul de cuvant al ASP Salaj, Mihai Cheseli. Fiecare cetatean va primi acasa o scrisoare cu pasii de urmat si un talon cu doua componente. Cu acest talon persoana se va prezenta, in luna in care este nascut, la medicul de familie. Medicul va examina fiecare persoana in parte si ii va prescrie un set de analize. De mentionat ca, pe talon sunt trecute noua analize, care ar costa 53 de lei, insa nu toate sunt obligatorii. Medicul va fi cel care va decide ce analize trebuie sa faca fiecare persoana, astfel incat setul de analize sa se incadreze in suma de 50 de lei.

Cei care nu sunt inscrisi pe listele unui medic de familie se pot adresa oricarui cadru medical, pentru a fi programati in vederea evaluarii starii de sanatate. Analizele de laborator ce vor trebui efectuate vor fi stabilite de medicul de familie, in functie de rezultatele consultului clinic individual si de incadrarea in anumite grupuri de risc, a adaugat Mihai Cheseli. In luna urmatoare celei in care s-au facut analizele si examinarea, CAS Salaj va deconta medicului de familie 15 lei pentru fiecare examinare, iar laboratoarelor costul integral al analizelor, in limita celor 50 de lei.

Seful Serviciului Contractari din cadrul CAS Salaj, Traian Maxim, a afirmat ca fiecare medic de familie va consulta trei persoane pe ora, iar in cazul in care vor examina si alti pacienti decat cei programati, orarul va fi prelungit.

Va reamintim ca, progamul de evaluare a starii de sanatate se adreseaza atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate si se va desfasura timp de 15 luni.

Posta Romana a inceput distribuirea taloanelor

Posta Romana a inceput distribuirea taloanelor securizate si scrisorilor de informare in cadrul programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei in asistenta medicala primara, prin intermediul a peste 15.000 de factori postali. Primele trimiteri postale sunt adresate celor 1,9 milioane de romani nascuti in luna iulie. Potrivit unui comunicat remis de Compania Nationala Posta Romana, trimiterile vor fi distribuite in regim de corespondenta inregistrata, care, in baza instructiunilor postale, se livreaza la domiciliul destinatarului. Plicurile vor fi inmanate fie destinatarului, fie membrilor majori ai familiei acestuia ce locuiesc la aceeasi adresa. In cazul persoanelor care nu vor fi gasite la domiciliu, acestea vor primi un singur aviz de instiintare, prin care sunt invitate, in cel mai scurt timp, la sediul oficiului postal de care apartin pentru a-si ridica trimiterile.

Plicurile nepredate vor fi returnate Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), iar persoanele care din diferite motive nu vor intra in posesia taloanelor securizate se vor adresa institutiei mai sus mentionate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »