Peste 700 de copii abandonati de parintii plecati in strainatate

Magazin Salajean 17 ianuarie 2008 0

Peste 700 de copii abandonati de parintii plecati in strainatate

Circa 700 de copii din Salaj sunt inregistrati in prezent la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj ca avand parinti plecati la munca in strainatate. Avem inregistrati pana in prezent, la DGASPC Salaj, un numar de 674 de copii ai caror parinti sunt plecati la lucru in strainatate, a declarat ieri Violeta Milas, directorul institutiei. Datele ne-au fost comunicate de primariile din judet. Din pacate, 15 primarii nu ne-au furnizat aceste date, drept pentru care consider situatia ca fiind reala doar in proportie de circa 80 la suta, considera aceeasi sursa.

In urma anchetelor sociale, 75 dintre copii au fost dati in plasament unor rude de gradul IV, rude care primesc si alocatie de plasament in valoare de 90 de lei lunar, in vreme ce alti trei copii care mai au rude apropiate in tara au fost dati in plasament la Centrele de Servicii Comunitare din Jibou si Cehu Silvaniei. DGASPC Salaj verifica trimestrial conditiile in care minorii lasati in ingrijirea rudelor sunt ingrijiti. In cazul in care se constata ca acestea nu sunt corespunzatoare, rudele pot fi decazute din drepturi, copiii fiind mutati in centrele de plasament. Dintre minorii salajeni ai caror parinti au plecat la munca in strainatate, un caz aparte este cel al fetelor ramase insarcinate la finele anului trecut. Doua fete ce au parintii plecati sa lucreze in strainatate, ambele in varsta de 16 ani, au ramas insarcinate la finele anului trecut. Din fericire, ambele s-au casatorit, insa partea proasta e faptul ca au fost nevoite sa abandoneze scoala, afirma Violeta Milas.

Pentru ca activitatea DGASPC Salaj sa fie mai eficienta, ideal ar fi ca parintii sa declare la preparea din tara situatia minorilor. Din pacate, desi exista inca din 2006 o hotarare de guvern prin care cetatenii romani plecati la munca in strainatate sunt obligati sa ofere autoritatilor informatii legate de persoanele care vor avea grija de copii in timpul absentei din tara, acest lucru nu se intampla. In opinia Violetei Milas, parintii nu se conformeaza legii in principal datorita lipsei unor sactiuni in cazul nerespectarii ei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »