Peste 7.200 de salajeni vor primi diferenta dintre taxa auto si noua taxa de poluare

Magazin Salajean 26 iunie 2008 0

Peste 7.200 de salajeni vor primi diferenta dintre taxa auto si noua taxa de poluare

Diferenta dintre taxa auto platita pana in prezent, conform Codului Fiscal, si taxa de poluare auto, perceputa de la 1 iulie 2008, va fi restituita proprietarilor de autovehicule doar pe baza unei documentatii, incluzand copia chitantei care atesta plata taxei, in 45 de zile de la depunerea cererii. Mai bine spus, suma va fi restituita conform Codului de Procedura Fiscala, si doar pe baza unei documentatii complete depuse de catre solicitanti la administratia fiscala, care trebuie sa includa copia chitantei pentru plata taxei auto si o cerere-tip de restituire a diferentei. Organul fiscal va avea un program informatic, prin care se va calcula diferenta de taxa, iar suma va fi rambursata in cont bancar sau in numerar. Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj, in perioada 1 ianuarie 2007 – 24 iunie 2008, cei peste 7.200 de salajeni care si-au platit taxa de prima inmatriculare, au scos din buzunare un total de 19,9 milioane de lei, echivalentul a 199 de miliarde de lei vechi. Mai mult, doar in acest an, peste 2.000 de salajeni au platit circa 7 miliarde de lei, bani reprezentand aceeasi taxa de prima inmatriculare.

De retinut faptul ca procedura de restituire a diferentei de taxa auto este reglementata prin normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule. Reamintim ca, in luna aprilie, Executivul a decis introducerea taxei de poluare auto, calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe, aceasta urmand sa inlocuiasca, la 1 iulie 2008, taxa de prima inmatriculare aflata in vigoare.

Dupa noua grila, taxa creste pentru masinile noi vandute in Romania, in timp ce valorile scad la jumatate pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2 cu motoare de pana in 2.000 de centimentri cubi, taxa ramanand totusi mai mare pentru automobilele vechi de import.

In Ordonanta se precizeaza ca statul va restitui diferenta de taxa auto rezultata din suma platita potrivit reglementarilor din Codul Fiscal si noua taxa de poluare auto.

Comisia Europeana a trecut, la finele lunii noiembrie 2007, la a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei in cazul taxei de prima inmatriculare si a cerut Guvernului sa modifice taxa auto pana la inceputul anului 2008. De asemenea, Comisia a cerut Romaniei sa stabileasca un cuantum mai mare al taxei de prima inmatriculare in cazul masinilor mai slabe din punct de vedere al tipului de catalizator euro folosit, ca taxa sa scada mai mult in functie de vechime in cadrul aceleiasi grupe euro si ca procedura de contestare sa fie extinsa si mai clar stabilita.

Pe de alta parte, plenul Senatului a adoptat, in luna mai, un proiect de lege – initiat de PDL – care prevede anularea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule si restituirea sumelor incasate din aceasta taxa, in termen de 90 de zile de la depunerea solicitarii.

Plenul Senatului a adoptat si un amendament primit din partea Comisiei economice, potrivit caruia Ministerul Economiei si Finantelor este obligat sa restituie persoanelor fizice si juridice indreptatite sumele incasate prin taxele speciale pentru autoturisme si autovehicule, in termen de 90 de zile de la depunerea solicitarii de catre acestea. De fapt, Senatul a fost prima Camera sesizata, forul decizional in privinta acestui act normativ fiind Camera Deputatilor.

Reduceri suplimentare la taxa de poluare auto

Persoanele care vor cumpara un autovehicul incepand cu 1 iulie, data de la care va fi perceputa taxa de poluare auto, vor beneficia de reduceri suplimentare celor decise deja prin ordonanta de introducere a acestei taxe, calculate in functie de starea tehnica generala a masinii, dotare si vechime.

Elementele de depreciere in functie de care este calculata taxa de poluare auto vor fi evaluate contra cost de catre Registrul Auto Roman, iar cumparatorii nemultumiti de valoarea taxei de poluare vor avea posibilitatea sa conteste suma, apeland la un expert autorizat din cadrul Corpului Expertilor Tehnici. Cu alte cuvinte, pot fi acordate, prin norme, reduceri suplimentare fata de grila din anexa patru de la ordonanta (n.r. – care stabileste grila privind cotele de reducere a taxei in functie de vechimea autovehiculului) in functie de numarul de kilometri parcursi, daca este o alta vechime decat cea inscrisa in documente si contribuabilul demonstreaza acest lucru, daca aspectul interior si exterior este mai prost fata de nivelul standard (revopsiri, zgarieturi) si in functie de gradul de dotare cu aer conditionat si air bag.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »