Peste 600 de salajeni, trimisi in somaj tehnic

Magazin Salajean 11 martie 2010 0

Peste 600 de salajeni, trimisi in somaj tehnic

Peste 600 de angajati ai unor firme din judetul Salaj vor fi trimisi in somaj tehnic, anul acesta, pentru cel mult 90 de zile. Potrivit datelor furnizate, ieri, de purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, Mariana Pop, din luna februarie si pana in prezent, 26 de angajatori au depus la ITM declaratii pe proprie raspundere din care sa reiasa intreruperea temporara a activitatii, pentru 604 salariati care beneficiaza de indemnizatie, conform art.1 din OUG nr.4/2010. Potrivit legislatiei, pe perioada somajului tehnic, angajatilor li se asigura 75 la suta din salariu, iar firmele au avantajul ca nu mai platesc contributiile la asigurarile sociale. Masura face parte din planul anti-criza al Guvernului si a fost prelungita si in acest an, in urma protestelor organizate de sindicalisti.

Perioada pentru care salariatii ale caror contracte sunt suspendate si nu platesc contributii de asigurari sociale constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei. Chiar daca nu vin la serviciu, angajatii raman la dispozitia patronului, care poate sa-i cheme la munca in cazul in care are nevoie de ei. Simultan cu acordarea facilitatilor, de anul acesta, Guvernul va aplica si o serie de reguli prin care va verifica daca angajatorii abuzeaza sau nu de somajul tehnic.

Amenzi de zeci de mii de lei pentru munca la negru

Desi amenzile pentru munca la negru s-au dublat, patronii unor firme din Salaj par sa ignore riscul la care se supun, folosind lucratori fara a le intocmi forme legale de angajare. In cursul lunii februarie, au fost controlati 127 de agenti economici. La sapte dintre acestia au fost identificate 11 persoane care lucrau fara forme legale de angajare, fiind sanctionati contraventional cu amenzi in valoare totala de 33.000 de lei. Totodata, pentru refuzul efectuarii controlului, un angajator a fost sanctionat cu amenda in valoare de 5.000 de lei. Inspectorii de munca au aplicat si avertismente, pentru nerespectarea termenului de depunere la ITM a actelor privind incheierea, executarea, modificarea, suspen-darea si incetarea contractelor individuale de munca si netransmiterea registrului electronic de evidenta a salariatilor.

Si in domeniul securitatii si sanatatii (SSM) in munca au fost controlate 64 de unitati. Doi agenti economici au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 8.000 de lei pentru neefectuarea evaluarii nivelului de risc. Alte deficiente constatate, pentru care angajatorii au fost sanctionati cu avertisment, se refera la: instruirea necorespunzatoare a lucratorilor in domeniul SSM, neefectuarea controlului medical periodic, lipsa dotarii cu echipament individual de protectie sau neutilizarea acestuia de catre lucratori, utilizarea echipamentelor de munca necorespunzatoare din punct de vedere al securitatii muncii si pentru lipsa instructiunilor proprii SSM specifice in cadrul unitatii. Totodata, s-a dispus oprirea din functiune a doua echipamente tehnice care nu corespund din punct de vedere al sigurantei in exploatare (o moara de cereale si un motostivuitor) pana la remedierea defectiunilor constatate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »