Peste 600 de salajeni sunt pe lista de asteptare pentru dispozitive medicale

Magazin Salajean 18 noiembrie 2009 0

Peste 600 de salajeni sunt pe lista de asteptare pentru dispozitive medicale Pentru a putea avea o viata cat mai apropiata de cea fireasca, sute de bolnavi din Salaj au nevoie de dispozitive medicale care sa ii ajute la mers, sa respire, sa vada mai bine, sa poata sta in picioare. Pretul acestora este, in cele mai multe cazuri, enorm, astfel ca toti cer sprijinul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj pentru a le primi subventionat. Numai ca banii sunt putini, asa ca se ajunge mereu la luni intregi de asteptare pana cand situatiile isi gasesc o rezolvare.

De la varste mici si pana la bunici, peste 600 de persoane din Salaj si-au trecut numele pe o lista de asteptare, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj, pentru a primi dispozitive medicale care sa le faca viata mai usoara. Cei mai multi dintre ei, aproximativ 90 la suta, au solicitat dispozitive ORL si solutii vasco-elastice, dar cereri sunt si pentru cristalinuri, dispozitive de mers ori corsete medicale, ne-a declarat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, Marius Tautu. Avem 612 salajeni inscrisi pe lista de asteptare pentru dispozitive medicale, 90 la suta din cererile pe care le-am primit fiind pentru dispozitive ORL si solutii vasco-elastice. Rezolvam cazurile in functie de anumite criterii, dar si de banii pe care ii avem in acest sens. In acest an, am primit de la bugetul de stat 1,22 milioane de lei pentru dispozitive medicale, dar banii nu ajung pentru atatea sute de cazuri, a declarat Marius Tautu.

Ca urmare, odata cu depunerea cererii scrise la CJAS Salaj, bolnavii trebuie sa se inarmeze si cu multa rabdare. Poate dura luni intregi pana cazurile lor vor fi rezolvate si, chiar si asa, lista de asteptare nu se scurteaza: apar mereu bolnavi noi, care isi pun speranta intr-un dispozitiv medical care sa ii ajute sa aiba un trai putin mai usor.

Cum banii trebuie dramuiti cu grija, potrivit directorului Tautu, cazurile prioritare de pe lista sunt copiii, persoanele incadrate in grade de handicap, beneficiarii Programelor de Sanatate Nationale si persoanele incadrate in munca. Acestea din urma trebuie sa aiba dispozitive medicale, dat fiind ca altfel exista riscul ca oamenii sa nu isi poata indeplini atributiile si sa isi piarda locurile de munca, a spus Tautu.

Cei 612 salajeni aflati pe lista de asteptare pentru dispozitive medicale au solicitat 374 de solutii vasco-elastice, 196 de dispozitive ORL, restul fiind dispozive de mers, dispozitive cristalin si corsete.

Singurele cazuri care sunt rezolvate urgent si care nu ajung pe lista de asteptare sunt bolnavii de cancer si cei care au nevoie de aparate de administrare continua a oxigenului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »