Peste 600 de salajeni au viroze si pneumonii

Magazin Salajean 6 martie 2008 0

Peste 600 de salajeni au fost afectati de viroze respiratorii si pneumonii acute in perioada 25 februarie – 2 martie, a informat, ieri, intr-o conferinta de presa, Dana Pop, directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj. Cu toate ca numarul acestor cazuri este in scadere, ele sunt, totusi, numeroase, afectand de la sugari pana la persoane de varsta a treia. Astfel., au fost diagnosticati cu pneumonie acuta 199 de salajeni, in timp ce alte 416 persoane au primit tratament pentru viroze respiratorii. Dintr-un total de 615 bolnavi, 47 au necesitat tratament in regim de spitalizare. Persoanele cele mai afectate apartin grupei de varsta 15 – 44 de ani (243 de cazuri). In randul copiilor sub 5 ani s-au inregistrat 110 cazuri, iar la grupa de varsta 5 – 14 ani, 151 de cazuri, a mai spus Dana Pop.

In acelasi cadru, directorul ASP Salaj a mai declarat ca bilantul primelor 7 luni in care s-a derulat Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate releva interesul crescut al salajenilor fata de efectuarea analizelor gratuite din prgogramul derulat de Ministerul Sanatatii. Avand in vedere ca, in luna ianuarie 2008, procentul celor care s-au prezentat la medicii de familie pentru efectuarea analizelor gratuite ajunsese la 70 la suta, premisele unei bune mobilizari a populatiei se mentin si in acest an. Este important de retinut ca acest program se adreseaza intregii populatii a Romaniei, indiferent daca persoana are statutul de asigurat sau neasigurat in sistemul asigurarilor de sanatate, a spus Dana Pop. Aceasta a subliniat ca Ministerul Sanatatii a decis prelungirea programului pana la 31 decembrie 2008, cu scopul de a beneficia de analize gratuite cat mai multi cetateni, inclusiv cei care lucreaza in afara tarii. Persoanele care nu s-au prezentat pentru investigatii in luna in care s-au nascut pot beneficia de setul de analize in lunile urmatoare, cu conditia sa se prezinte cu talonul la medicul de familie pentru a fi programati, a spus diretorul ASP Salaj.

Lista investigatiilor paraclinice care pot fi efectuate in cadrul programului cuprinde noua analize a caror valoare este de 53 de lei, insa nu toate sunt obligatorii. Medicul de familie este cel care decide ce analize trebuie efectuate pentru fiecare pacient in parte, astfel incat costul investigatiilor sa nu depaseasca 50 de lei pentru fiecare persoana.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »