Peste 60 de copii din Simleu Silvaniei, obligati sa indure frigul iernii

Magazin Salajean 6 decembrie 2007 0

Peste 60 de copii din Simleu Silvaniei, obligati sa indure frigul iernii

La inceputul anului 2008, intr-o tara care recent a aderat la Uniunea Europeana, intr-un oras in care se pretinde ca autoritatile se gandesc la viitor, peste 60 de copii din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Simleu Silvaniei, si asa vitregiti de soarta, sunt obligati sa indure frigul, zi si noapte, din cauza unui lant de intamplari nefericite. A cauta un vinovat pentru aceasta stare de fapt pare a fi o misiune asemanatoare celei de a cauta acul in carul cu fan. Si totusi …

Pe dinafara-i vopsit gardul…

Complexul de Servicii Comunitare Simleu Silvaniei arata bine, pe dinafara cel putin, chiar si in lumina laptoasa a unei dimineti de decembrie. O curte spatioasa, inca plina de iarba verde (!), dominata de doua porti ale unui teren de fotbal, ceva leagane si chiar doua solarii (chiar daca unul dezafectat). Nici interiorul nu e mai prejos. Renovata in 2004, cu sprijinul substantial al mesterului PHARE, cladirea centrului ne dezvaluie pe dinauntru spatii de cazare moderne, cu paturi, canapele, mobilier, televizoare color si chiar frigidere. Ah, uitasem sa va spunem. In acest centru sunt cazati peste 60 de copii salajeni care nu pot fi educati in cadrul sistemului clasic de invatamant sau sunt proveniti din familii cu probleme. Pana la acest punct, toate bune si frumoase. Ce face nota discordanta in peisajul camerelor sunt cateva calorifere electrice, cocotate pe mobilier. Chiar daca suna ciudat, acestea sunt singurele surse de caldura ce ii vor apara pe copii de frigul iernii. Mirosul frigului se simte deja pe coridoare. Ce temperatura va fi in camere cand afara termometrele vor arata -5 sau -10 grade Celsius? Greu de spus.

Multi implicati, putini vinovati

Cine se face vinovat de aceasta stare de fapt? Si mai greu de spus. Oficial, centrul din Simleu Silvaniei este in administrarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, care, la randul ei, este in curtea Consiliului Judetean. La fel de oficial, in opinia Violetei Milas, directorul DGASPC, lipsa incalzirii in cladirea amintita anterior are mai multe cauze. Prima ar fi, normal, fondurile insuficiente. Un proiect pentru incalzirea prin intermediul unor centrale alimentate cu gaz se afla in lucru inca de anul trecut. Timpul nu a fost insa suficient pentru finalizarea, pana in prezent, a proiectului. Estimata initial la circa 100.000 de lei, valoarea lucrarii se apropie acum de dublul acestui cuantum. Nu am putut incepe licitarea lucrarii pana in luna septembrie a acestui an, cand bugetul initial de circa 100.000 de lei a fost suplimentat cu alti 90.000 de lei, declara Violeta Milas. Astfel, contractarea lucrarii de alimentare cu gaz a cladirii si realizarea unei retele de incalzire prin intemediul unor centrale s-a facut abia la 17 noiembrie. Am crezut ca incalzirea ne va fi furnizata si in acest an de la centrala termica din apropiere, insa Primaria ne-a anuntat abia in septembrie ca acest lucru nu mai e posibil. Am vrut chiar sa le furnizam noi combustibilul pentru functionarea centralei, insa n-au fost de acord, se pare din cauza unor costuri mari legate de reautorizarea acesteia, mentioneaza aceeasi sursa. Pe de alta parte, trebuie subliniat ca acest tip de incalzire aducea costuri lunare de peste 10.000 de lei. Acum, facturile de energie electrica ajung abia la jumatate din suma, insa si confortul termic e pe masura. Adica mai mult nu e.

Scurt si dezarmant: Frig!

Cei care pierd cu adevarat din tot acest ping pong al responsabilitatilor pasate intre autoritati mai mult sau mai putin locale sau judetene sunt, evident, copiii. Cei peste 60 de copii cu varste cuprinse intre cinci si 21 de ani, care dorm in cladire noapte de noapte. Desigur, exista incercari si dorinta de a face mai mult. Astfel, caloriferele electrice fac zilnic naveta intre parter, unde sunt birourile administratiei si cele doua etaje unde sunt cazati copiii. Dimineata, cand acestia sunt la cursuri – jos, dupa masa, cand la birouri se incheie programul – sus. De asemenea, pe parcusul vacantei de iarna, copiii vor fi trimisi la familiile lor, pentru a se putea lucra mai bine la instalatii si a se face, eventual, probe. Prezent si el la fata locului, un reprezentant al firmei ce va executa lucrarile de introducere a gazului si montare a centralelor este convins, insa, ca nu va fi caldura la caloriferele din sistemul centalizat de incalzire inainte de luna februarie. Adica pe la sfarsitul iernii. Intreaga lucrare urmeaza a fi finalizata abia in cursul vacantei de vara. Trist, dar adevarat. Caci ce poate fi mai trist si mai adevarat ca raspunsul unui pusti, suprins de noi, zgribulit langa un calorifer pe coridorul scolii unde face cursuri. Intrebat cum e seara in camera in care sta, acesta ne-a spus scurt si dezarmant: Frig!. Comentariile sunt de prisos, la fel ca si lamentarile partilor implicate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »