Peste 6.700 de taloane returnate in Programul de Evaluare a Sanatatii

Magazin Salajean 29 februarie 2008 0

Peste 6.700 de taloane returnate in Programul de Evaluare a SanatatiiAproape 1.300 de plicuri cu taloane medicale au fost returnate zilele trecute, in Salaj, in cadrul Programului National de Evaluare a Sanatatii, aceste taloane adaugandu-se la alte peste 5.455 care s-au reintors la CJAS Salaj de cand Programul a fost demarat, in 2007. Directorul adjunct al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, Marius Tautu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca 80 la suta din aceste taloane primite in ultima transa au fost distruse in timpul transportului, din cauza ca s-a varsat peste ele un recipient cu iod. In Programul de Evaluare a Sanatatii am avut returnate pana acum 6.745 de taloane. Ultimul sac primit contine 1.290 de astfel de plicuri, din care 80 la suta au fost distruse in timpul transportului, cand un recipient ce continea iod s-a varsat peste ele. Le vom retrimite la CNAS, insotite de un proces verbal, intrucat nu exista specificat in norme modul in care trebuie procedat in cazul in care taloanele sunt distruse. Vom solicita indicatii de la CNAS, dar cel mai probabil se va dispune retiparirea acestor taloane, a spus directorul CJAS Salaj.

Potrivit acestuia, taloanele returnate sunt atat pentru medicul de familie, cat si pentru laboratoare, cei mai multi dintre destinatari nefiind gasiti la domiciliu, iar altii fiind decedati. Intrucat CJAS Salaj inregistreaza si cazuri cand cetatenii nu primesc taloanele medicale, dar le solicita, numele solicitantilor sunt trecute pe liste, care sunt trimise, saptamanal, la CNAS. Centrul trimite, ulterior, prin posta, taloanele in baza carora se poate face setul de analize medicale. In medie, sunt aproximativ 40 de persoane care solicita, in fiecare saptamana, plicurile cu taloanele respective.

Controale in farmaciile Salajului

Directorul CJAS Salaj a mai informat ca, in perioada 11-15 februarie, au fost efectuate controale la farmaciile cu circuit inchis si deschis din judet, ca urmare a vehiculatei crize a medicamentelor. Astfel, au fost verificate cinci unitati farmaceutice cu circuit inchis si 11 – cu circuit deschis, dintre acestea din urma noua fiind in mediul rural si doua in urban. S-a vehiculat mult o criza a medicamentelor in farmacii, dar in ultimele doua saptamani, s-a constatat ca toata aceasta poveste a fost iscata intentionat de producatorii si distribuitorii de medicamente, cu scopul de a creste pretul acestor produse, a spus Mircea Tautu. Potrivit acestuia, controlul a relevat ca in farmaciile din Salaj gestiunea cantitativ valorica a medicamentelor este conforma si ca se respecta valabilitatea pe care produsele o au inscriptionata pe ambalaj. In ceea ce priveste medicamentele comandate de farmacisti, dar neonorate de distribuitori, directorul CJAS a declarat ca ele nu sunt multe si ca toate au inlocuitori, astfel ca bolnavii pot apela la medicamente similare.

O singura farmacie s-a dovedit cu probleme, in urma controlului – farmacia TBC din cadrul Spitalului Judetean, dar si aici deficientele constatate nu au legatura cu stocul de medicamente, ci cu sistemul informatic necesar intr-o unitate farmaceutica.

Medicamente de milioane de lei anual

La acelasi punct al produselor medicamentoase, Tautu a declarat ca judetul cheltuie anual sume uriase de bani pentru asigurarea lor. In top, cele mai multe fonduri – 1,2 milioane de lei – merg pentru achizitionarea de Eritopoetina, un medicament de care au nevoie 93 de salajeni. Alti 478.000 de lei sunt cheluiti, in fiecare an, pentru asigurarea medicamentelor pentru 17 persoane care sufera de Hepatita B si C, in timp ce doi salajeni au nevoie de tratament medicamentos in valoare de 9.723 de lei fiecare, pe luna, pentru a lupta impotriva cancerului. De asemenea, se mai cheltuie sume mari pentru Prestariu – peste 550.000 de lei anual, Zinat – circa 500.000 de lei anual, Lipantil – circa 400.000 de lei anual, Detralex – peste 315.000 de lei anual si Tertentif – peste 300.000 de lei anual.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »