Peste 55.000 de salajeni sarbatoresc duminica Pastele

Magazin Salajean 21 martie 2008 0

Peste 55.000 de salajeni sarbatoresc duminica PastelePeste 55.000 de credinciosi romano-catolici si protestanti din Salaj vor sarbatori, de duminica pana marti, Invierea Domnului, sau Pastele catolic. Dupa cum se stie Pastele ortodox nu coincide intotdeauna cu cel catolic sau protestant, in acest an primul urmand a fi sarbatorit pe 23 martie, iar cel de-al doilea pe 27 aprilie.

Revenind la sarbatoarea ce va debuta duminica, conform practicilor religioase specifice bisericii reformate, aceasta se va desfasura intr-o simplitate marcata doar prin cele doua slujbe, una dimineata si una dupa-amiaza, tinute in lacasele de cult. La biserica reformata din centrul Zalaului vor fi, de duminica si pana marti, cate doua slujbe pe zi, la care sunt asteptati cei circa 3.750 de enoriasi. Din punct de vedere bisericesc, noi nu avem alte obiceiuri, cultul reformat concentrandu-se mai mult pe Biblie, pe mesajul evangheliei de Pasti, ne-a declarat ieri Pusok Sandor Csaba, preotul paroh al bisericii amintite anterior.

Referitor la traditiile din afara bisericii, cele ale catolicilor nu sunt diferite de cele ale ortodocsilor, Pastele fiind serbat tot cu oua rosii, miel, pasca si cozonac. Poate cea mai cunoscuta dintre traditiile specifice Transilvaniei, prezenta si in Salaj, este stropitul sau udatul. Obiceiul a fost adus in Evul Mediu de sasii din zona Sibiului. De aici, el s-a raspandit in toate zonele locuite de germani. Apoi, traditia a fost preluata de maghiarii lutherani, iar mai tarziu s-a raspandit in toate comunitatile de etnie maghiara, indiferent de religie, fiind adoptata si de romani. Obiceiul udatului in cea de a doua zi a Pastelui catolic este practicat de barbati si de copii in mai toate comunitatile etnice de rit romano-catolic sau protestant, inclusiv in unele din comunitatile romanesti. Barbatii, de la copiii de gradinita si pana la cei mai in varsta, merg cu udatul (locsolas) pe la casele cu fete si cu femei, pentru a le stropi cu parfum. Cu aceasta ocazie, udatorii obisnuiesc sa spuna o scurta poezie: Am fost intr-o padure verde/ Am vazut o viorea albastra/ Care statea sa se ofileasca./Imi dati voie sa o stropesc? (Originalul: Z

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »