Peste 500 de noi donatori de sange in Salaj

Magazin Salajean 6 iunie 2008 0

Peste 500 de noi donatori de sange in Salaj

In plina criza de sange cu care se confrunta spitalele din tara, numarul de donatori pe care ii are Centrul de Trasfuzie Sanguina Salaj, a crescut cu aproximativ 500 de persoane in 2008. Noii donatori sunt mai ales elevi, acestia venind la centrul de donare ca raspuns la campania pe care au avut-o, in ultimele luni, in liceele din Salaj reprezentantii Centrului de Transfuzie, ne-a declarat Angela Badea, directorul unitatii. Potrivit acesteia, in primele cinci luni din 2008 s-au inregistrat 1.518 donatori care au inteles importanta gestului lor pentru semenii care, ajunsi in spitale, au nevoie de unitati de sange, de care, in unele cazuri, le depinde viata. Am facut o campanie in liceele din Salaj, sperand sa crestem numarul donatoriilor, si am reusit sa ii facem pe tineri sa inteleaga importanta actului de donare. Au venit sa doneze liceeni de la diferite licee, au venit si cadre didactice de la Colegiul Tehnic <>, iar, intr-o dimineata, mare ne-a fost surprinderea cand a venit la centru o clasa intreaga de copii de la Liceul Pedagogic, impreuna cu profesorul de geografie. Au avut rabdare si au stat pana la amiaza, pentru a dona sange, iar acest gest nu poate fi decat un exemplu pentru restul comunitatii, ne-a spus Angela Badea.

Aceasta a declarat ca prezenta tinerilor ca donatori conteaza mai ales in conditiile in care Centrul de Transfuzie Sanguina isi asigura necesarul de sange prin intermediul a aproximativ 2.000 de donatori fideli, care se prezinta cu regularitate la recoltare, dar care, in comparatie cu donatorii din restul tarilor UE, sunt putini. Necesarul de sange al Centrului il asiguram, in principal, prin intermediul a circa 2.000 de donatori fideli. Acestia se prezinta la recoltare cu regularitate si ne ajuta sa nu ramanem descoperiti, a

declarat cadrul medical.

Donatii remunerate

Cei mai multi dintre salajenii care doneaza sange fac parte din categoria celor cu venituri reduse, care fac acest lucru doar pentru avantajele materiale implicate de donarea de sange. Conform legislatiei actuale, un donator beneficiaza de sapte tichete valorice in valoare totala de 51,8 lei, o zi libera in cazul in care este angajat si decontarea a 50 la suta din valoarea unui abonament pentru transportul in comun pe o perioada de o luna.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »