Peste 500 de contraventii stabilite de Guvern in domeniul sanatatii

Magazin Salajean 26 august 2011 0

Peste 500 de contraventii stabilite de Guvern in domeniul sanatatii

Guvernul a aprobat, in aceasta saptamana, Hotararea de Guvern privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii. Noul act normativ reglementeaza modalitatea de constatare a contraventiilor si aplicarea sanctiunilor cu privire la normele generale igienico-sanitare atat in unitatile care functioneaza in sistemul sanitar, cat si pentru cele de folosinta publica (tabere scolare, camine, crese, n.r.). De asemenea, au fost reglementate normele privind conformitatea produselor care intra sub incidenta de competenta a Ministerului Sanatatii si anume suplimente alimentare, alimente cu destinatie nutritionala speciala, cosmetice, substante biocide etc. “Era nevoie de prevederi noi in domeniul controlului din sistemul sanitar, deoarece, cu mici exceptii, Legea privind contraventiile la normele de igiena si sanatate publica nu a mai fost modificata din anul 1994. Practic, am aliniat legislatia cerintelor actuale. In noua forma, am dublat numarul faptelor considerate incalcari ale legii, de la 281 de fapte la 515”, a declarat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau.

Hotararea de Guvern reglementeaza sanctiunile aplicabile nerespectarii normelor privind organizarea si functionarea sistemului national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat si a normelor igienico-sanitare pentru unitatile sanitare, precum si pentru prevenirea si combaterea bolilor transmisibile.

Amenzi drastice

Pentru toate aceste contraventii, Executivul a stabilit in mod distinct sanctiuni drastice pentru persoanele fizice si cele juridice, cuantumul amenzilor fiind variabil pentru cele doua categorii in functie de natura si gravitatea faptei. Astfel, pentru persoanele fizice amenda este de minim 500 de lei si de maxim 3.000 de lei, in timp ce pentru persoanele juridice amenda este cuprinsa intre 1.000 lei – 50.000 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »