Peste 450 de salajeni – depistati cu tuberculoza in ultimii 3 ani

Magazin Salajean 27 aprilie 2012 0

Peste 450 de salajeni - depistati cu tuberculoza in ultimii 3 ani Cu toate ca ne aflam in secolul XXI, tuberculoza ramane o boala cumplita, care inca face victime si pune la pat sute de salajeni. Cazurile sunt intalnite mai ales in mediul rural, unde conditiile de trai sunt vitrege, igiena este precara, iar majoritatea locuintelor au si acum latrine in curte. Statisticile Directiei de Sanatate Publica Salaj arata ca in perioada 2009-2011 au fost depistati cu aceasta afectiune a sistemului respirator chiar si micuti de doar cativa ani, iar ingrijorator este si faptul ca numarul imbolnavirilor sporeste de la un an la altul.

Desi tuberculoza face parte dintre bolile despre care se stie aproape totul – bacilul care o declanseaza – Koch, modul de raspandire in randul populatiei, medicamentele eficiente impotriva ei – vaccinul BCG, masurile de prevenire a declansarii epidemiilor, mijloacele de stingere a focarelor de infectie etc. – aceasta boala continua sa fie o problema pentru inceputul de secol XXI.

Anul trecut, la nivel de judet, s-au inregistrat 140 de cazuri noi de imbolnaviri prin tuberculoza, in timp ce in 2010 au fost depistati cu boala respectiva 142 de salajeni (din care patru sunt copii sub 15 ani), ne-au declarat reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, iar in 2009 au fost identificate 183 de cazuri noi de imbolnaviri. Dintre cazurile depistate anul trecut, 89 au provenit din mediul rural. La finele aceluiasi an, au ramas sub tratament 133 de bolnavi, din care 83 proveneau din mediul rural, dar, deocamdata, institutia salajeana nu a putut furniza informatii pentru 2012, intrucat statistica se realizeaza trimestrial, iar datele nu au fost centralizate inca.

Potrivit surselor citate, cifrele respective situeaza judetul in randul celor cu o incidenta constant sub media pe tara, dar chiar si asa, tuberculoza continua sa fie o problema epidemiologica la nivel mondial, producand moartea a milioane de oameni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »