Peste 4,5 tone de proiectile ridicate spre cercetare

Magazin Salajean 12 februarie 2008 0

Cantitatea de proiectile gasita vineri seara la un depozit de fier vechi din Zalau, variaza de la o zi la alta. Daca primele cercetari au estimat ca ar fi vorba de 40 de tone de munitie – afirmatie facuta de reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum Salaj pe baza unor facturi prezentate de patronul depozitului de fier vechi, ulterior, cantitatea de proiectile a fost apreciata la peste o tona. Ieri, insa, lucrurile au o noua cifra: pana la orele amiezii, din depozit au fost ridicate peste 4,5 tone de munitie, semn ca proiectilele sunt foarte multe.

Vasile Moigradean, lt. colonel in cadrul ISU Salaj, ne-a declarat ca munitia este atat de multa si munca asa de migaloasa, incat va fi nevoie de cel putin inca doua zile pentru ca toate proiectilele suspecte a fi active sa fie ridicate din Zalau.

De sambata, cand am demarat operatiunea de sortare si ridicare a proiectilelor suspecte ca sunt active, am transportat la poligonul militar de la Crasna peste 4,5 tone de munitie. In total, avem pana acum peste 400 de proiectile ridicate de la fata locului. Cantitatea de munitie gasita in depozit este foarte mare si se lucreaza incet, migalos, asa ca vom avea nevoie macar de inca doua zile ca sa ducem toate proiectilele pe care le consideram a fi periculoase la Crasna, a declarat Vasile Moigradean.

Proiectilele sunt de calibre diferite, majoritatea de calibrul 152 – cel mai mare – si au folosit ca munitie pentru tancuri in al doilea razboi mondial. Potrivit sursei citate, munitia aflata intr-o stare avansata de degradare sau care nu mai are focos este lasata la depozitul de fier vechi.

Asa cum au anuntat specialistii care se ocupa de acest caz, proiectilele vor fi supuse unei expertize tehnico-stiintifice care sa arate daca sunt active sau nu. Cum expertiza este una complexa, se va apela, cel mai probabil, la experti pirotehnisti din cadrul Inspectoratului General de Politie. A fost demarata o ancheta in cazul munitiei gasite la depozitul de fier vechi detinut de SC Perfecta Prod SA in Zalau, infractiunea fiind cea de nerespectare a regimului armelor si munitiei. Se vor face constatarile tehnico-stiintifice si vom vedea cursul lucrurilor, a spus Daria Taran, procuror in cadrul Parchetului de langa Tribunalul Salaj.

Reamintim ca reprezentantii ISU Salaj au gasit vineri seara 40 de tone de munitie si fier vechi in curtea SC Perfecta Prod SA Zalau. Patronul acestei firme, Liviu Olar Pop, sustine ca a achizitionat munitia si fierul vechi pe baza de factura, in 25 februarie 2008, din orasul Victoria – Brasov, cu scopul de a o valorifica drept fier vechi. Pana acum doua saptamani, patronul respectiv a incercat sa topeasca produsele in mai multe puncte din tara, dar a fost mereu refuzat. Ca urmare, proiectilele au fost aduse la Zalau si depozitate, in conditii improprii, in depozitul de fier vechi din zona industriala a Zalaului, pana sambata, cand au inceput sa fie ridicate si transportate in poligonul militar de la Crasna.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »