Peste 4,1 milioane de lei, investiti in drumul Starciu – Buciumi

Magazin Salajean 29 august 2011 0

Peste 4,1 milioane de lei, investiti in drumul Starciu - Buciumi

Drumul care face legatura intre localitatile Starciu si Buciumi va fi reabilitat, in perioada urmatoare, investitia fiind de nu mai putin de 4,1 milioane de lei. Constructorul desemnat in urma licitatiei publice este SC Drum Construct SRL, iar lucrarile sunt deja incepute, proiectul fiind unul derulat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Horoatu Crasnei – Buciumi. Primarul comunei Horoatu Crasnei, Iosif Simon, ne-a declarat ca fondurile sunt obtinute prin Programul National de Dezvoltare Rurala, masura 125-a privind imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii. „Drumul respectiv, cu o lungime de 8.5 kilometri, face legatura intre cele doua localitati, ducand in acelasi timp la parcelele si terenurile agricole ale localnicilor, dar si la mai multe pajisti naturale. Este o ruta foarte folosita in comuna, care trece culmea Mesesului. Jumatate din drum, circa patru kilometri, apartin de Starciu, iar restul de Buciumi”, ne-a declarat edilul.

Scoli reabilitate

Un alt proiect major pentru comuna priveste reabilitarea Scolilor Gimnaziale din Starciu si Horoatu Crasnei. In acest sens, amplasamentele au fost predate Trustului de Instalatii, Montaj si Constructii Cluj Napoca, investitia urmand sa fie de 2,8 milioane de lei pentru unitatea de invatamant din Horoatu Crasnei si de 3,05 milioane pentru cea din Starciu. „La fiecare scoala se va inlocui acoperisul, se va inlocui tamplaria de lemn cu termopan, se vor executa zugraveli interioare si exterioare si va fi montat un nou sistem de incalzire, bazat pe panouri solare. De asemenea, pentru fiecare scoala vom construi cate o sala de sport, cu o suprafata de 600 de metri patrati”, ne-a declarat primarul Iosif Simon.

Caminul cultural din Seredeiu – modernizat

Potrivit sursei citate, administratia locala a obtinut o alta finantare, de 9,2 milioane de lei, din Fondul European de Dezvoltare Rurala – masura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale. Banii vor fi utilizati pentru implementarea unui proiect care urmareste reabilitarea in comuna a 11,5 kilometri de drum, construirea unui Centru de zi pentru copii in localitatea Starciu si modernizarea caminului cultural din localitatea Seredeiu. Acest sat este printre putinele localitati din Salaj unde obiceiurile de iarna – deosebit de frumoase – sunt pastrate si acum de localnici, astfel ca reabilitarea si punerea la punct a caminului cultural va insemna crearea unui cadru propice pentru pastrarea traditiilor populare si in randul generatiilor viitoare.

Termenul de implementare al acestui proiect este de doi ani, dar, potrivit primarului Simon, lucrarile vor fi incheiate inainte de iunie 2013.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »