Peste 40.000 de boli cardiovasculare inregistrate in 2007

Magazin Salajean 5 noiembrie 2007 0

Anual, fiecare al cincelea roman moare din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce inseamna ca la fiecare zece minute are loc un deces provocat de aceste afectiuni.

Numarul cazurilor de boli cardiovasculare a inregistrat o crestere ingrijoratoare in Romania. Potrivit presei centrale, in 2005 incidenta era de 104,5 la suta de mii de locuitori, iar mortalitatea de 22.598 de cazuri in acelasi an. Conform specialistilor, situatia este cu atat mai alarmanta cu cat aceste boli apar din ce in ce mai frecvent la persoane sub 45 de ani.

Nici la nivelul judetului Salaj situatia nu este mai imbucuratoare, intrucat numarul bolilor inregistrate in decursul celor noua luni ale acestui an au crescut fata de cele inregistrate pe intreg anul 2006.

Potrivit purtatorului de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, Mihai Cheseli, in anul 2006 erau inregistrate 40.378 de boli cardiovasculare, iar in cele noua luni ale acestui an se inregistrasera deja 42.334 de astfel de boli.

Pe de alta parte, asistam la o epidemie de diabet zaharat, care afecteaza 5 la suta din populatia adulta. Se estimeaza ca numarul pacientilor va creste de la 194 de milioane in prezent, la 333 de milioane in 2025. In judetul Salaj, din cei 6.000 de salajeni bolnavi de diabet, 3.264 locuiesc in mediul urban. Diabetul a fost depistat inclusiv la persoane sub 14 ani – zece cazuri – lucru care este grav. Cele mai multe cazuri sunt depistate, insa, la persoanele care au intre 15 si 64 de ani. Este vorba de 4.381 de diagnostice puse persoanelor din aceasta categorie de varsta.

Printre cei mai importanti factori de risc cardiometabolic se numara obezitatea abdominala – grasimea in exces la nivelul abdominal profund. Aceasta se asociaza cu valori scazute ale colesterolului bun, adica HDL, trigliceride crescute, valori crescute ale glucozei in sange si ale tensiunii arteriale. Riscul e mult amplificat daca se asociaza cu fumatul si cu valori crescute ale colesterolului rau, adica LDL.

In prezent, exista terapii moderne care pot ajuta persoanele afectate. O recenta terapie cu Rimonabant constituie o abordare inovatoare a multiplilor factori de risc cardiometabolici. Terapia cu acest medicament asigura imbunatatirea controlului valorilor din sange, cresterea nivelului colesterolului bun si scaderea trigliceridelor, scaderea in greutate, odata cu reducerea circumferintei taliei.

Pacientii care beneficiaza in special de tratamentul cu acest medicament nou sunt cei care prezinta multipli factori de risc, cum ar fi obezitatea abdominala plus diabet zaharat de tip II si/sau obezitatea abdominala plus dislipidemie, adica valori scazute ale colesterolului bun si trigliceride crescute.

Rimonabant nu este un medicament de slabit, ci asigura scaderea in greutate cu 5-10%, scaderea riscului de mortalitate generala cu 28 la suta si scaderea cu 30 la suta a riscului de mortalitate din cauza diabetului zaharat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »