Peste 330 de sălăjeni preferă alocaţiile europene

magazinsalajean 12 septembrie 2012 1
Peste 330 de sălăjeni preferă alocaţiile europene

Sălăjenii plecaţi la muncă peste hotare continuă să solicite acordarea alocaţiilor europene care înlocuiesc alocaţia de stat pentru copii şi indemnizaţia pentru creşterea copilului. Sute de persoane au renunţat la sprijinul financiar acordat de statul român, completând formularele europene pentru primirea alocaţiilor din străinătate, care sunt considerabil mai mari decât cele oferite în ţară.

Unele alocaţii acordate de statul român pălesc în faţa alocaţiilor europene la care au dreptul românii plecaţi la muncă peste hotare. Este vorba de alocaţia de stat pentru copii şi indemnizaţia pentru creşterea copilului care, în străinătate, pot ajunge la ordinul sutelor de euro. Acestea se acordă, însă, doar celor care au încheiate contracte de muncă la firmele dinafara ţării. Cea mai mare diferenţă se înregistrează la alocaţiile de stat pentru copii. Dacă în ţara noastră copiii primesc lunar circa 42 de lei, mai puţin de 10 euro, în alte ţări europene, alocaţia de stat pentru copii se plăteşte cu sume între 24 şi 300 de euro.

Cele mai multe alocaţii, solicitate italienilor

Consilierul juridic al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Sălaj, Marinela Cipleu, a declarat că la nivelul judeţului sunt peste 330 de persoane care primesc alocaţii europene. “Conform legislaţiei în vigoare, în primul semestru al anului în curs, instituţia noastră a solicitat informaţii prin intermediul formularelor europene pentru 167 de persoane aflate pe teritoriul ţării şi care au solicitat acodarea alocaţiilor din alte state europene. Pe de altă parte, ne-au fost solicitate informaţii, tot prin intermediul formularelor europene, pentru 168 de persoane aflate la muncă pe teritoriul unor state Uniunii Europene (UE), care au cerut acordarea alocaţiilor europene”, ne-a declarat Marinela Cipleu.
Potrivit sursei citate, au fost solicitate informaţii, prin intermediul formularelor europene, următoarelor state europene: Spania – 48, Italia – 105, Franţa – patru, Grecia – trei, Ungaria – două, precum şi în Belgia, Marea Britanie, Germania, Cehia şi Irlanda – câte un formular.
În privinţa statelor care au solicitat informaţii prin intermediul formularelor europene: 101 au venit din Italia, nouă din Ungaria, 34 din Austria, nouă din Germania, cinci din Spania, câte trei din Belgia şi Danemarca, iar din Slovacia şi Irlanda, câte un singur formular.

Alocaţia europeană se acordă şi diferenţiat

Dacă minorul este în grija unui părinte care lucrează la angajator român, iar celălalt părinte munceşte în alt stat, ţara noastră va plăti alocaţia de 42 de lei, iar statul în care munceşte celălalt părinte va plăti diferenţa până la suma prevăzută ca alocaţie în acel stat. În cazul în care copilul este în străinătate, împreună cu părintele care munceşte legal acolo, România nu va mai plăti alocaţia pentru copil, decât în cazul, foarte puţin probabil, în care este mai mare decât a celuilalt stat. Suma ce o va plăti statul român va fi diferenţa dintre ceea ce acordă România şi cuantumul prestaţiilor acordate de celălalt stat.
Regulamentul european 1408 mai prevede şi situaţia în care ambii părinţi lucrează în state diferite ale UE, iar domiciliul sau reşedinţa copilului este în România, acesta fiind, de exemplu, în îngrijirea bunicilor. În acest caz, prestaţiile familiale vor fi acordate de statul care are cel mai mare cuantum. Celălalt stat va rambursa primului stat jumătate din cuantumul plătit de primul stat, dar nu mai mult decât suma prevăzută de legislaţia naţională. Dacă România acordă prestaţii familiale, pe baza reşedinţei copilului, mai mari decât cele prevăzute de statele de angajare ale părinţilor, va plăti diferenţa până la nivelul prestaţiilor prevăzute în România.
Totuşi, cu excepţia primilor doi ani de viaţă ai copilului, când România prevede alocaţie şi indemnizaţie de creştere în valoare de 800 de lei, alocaţia de stat pentru copil acordată de România este printre cele mai mici din UE.

Unde se depune formularul european

Pentru obţinerea acestor alocaţii “majorate”, solicitanţii trebuie să se adreseze instituţiei competente cu plata prestaţiilor familiale din România, în cazul sălăjenilor, AJPIS Sălaj, şi din statul în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea. Procedura se demarează prin depunerea formularului E411, care are două părţi, A şi B. El trebuie depus completat în partea A, de către lucrătorul migrant care se adresează instituţiei competente cu plata prestaţiilor familiale din statul unde îşi desfăşoară activitatea sau la AJPIS. În această parte a formularului trebuie completate toate datele privind identitatea persoanelor menţionate. Pentru uşurarea procedurii, este indicat ca solicitantul să trimită AJPIS fotocopii de pe actele de stare civilă ale membrilor familiei, hotărâre de divorţ ori de încredinţare a copiilor, etc.
La primirea formularului E411, AJPIS trebuie să completeze partea B, pentru care se va adresa, după caz, la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Casa Judeţeană de Pensii, Inspectoratul Şcolar Judeţean (în cazul în care copiii avuţi în întreţinere sunt elevi) şi/sau Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Copilul solicitantului va beneficia de plata alocaţiei europene după completarea integrală a formularului E411 şi depunerea acestuia la instituţia responsabilă din statul UE cu plata acestei alocaţii.

Criteriile de acordare a alocaţiilor

Sălăjenii aflaţi în unul dintre statele membre UE pot solicita, pentru copiii lor, alocaţia de stat din ţara unde muncesc, dacă îndeplinesc una din următoarele condiţii: să fie salariaţi cu contract de muncă sau să desfăşoare activităţi independente; să fie în şomaj ca urmare a unei activităţi sala-riale sau independente desfăşurate într-una din ţările UE; să fie titulari de pensie şi să aibă copii în întreţinere.
Prestaţiile familiale acordate pe teritoriul UE în baza prevederilor regulamentelor europene şi a legislaţiei române în vigoare sunt nu doar alocaţia de stat pentru copii, ci şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, sau, după caz, stimulentul lunar, indemnizaţiile lunare pentru creşterea copilului cu handicap.
Toate acestea se acordă în baza Regulamentului Consiliului nr. 1408/71 referitor la aplicarea regimurilor de securitate socială salariaţilor, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplasează în interiorul Comunităţii. Românii beneficiază de acest drept începând cu 1 ianuarie 2007 şi este aplicabil pe tot teritoriul UE, dar şi în Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Elveţia.

Ce alocaţii se plătesc în UE

În timp ce alocaţia de stat pentru copiii români este de circa 10 euro, în ţările din vestul Europei alocaţiile sociale depăşesc de cele mai multe ori 100 de euro, recordul deţinându-l Luxemburgul, cu peste 800 de euro pentru cel de-al treilea copil născut, conform ultimelor actualizări ale site-ului Comisiei Europene cu privire la cuantumul alocaţiilor de stat în ţările UE.
Belgia stabileşte cuantumul alocaţiei în funcţie de numărul copiilor dintr-o familie, pentru un copil acordându-se 83 euro, iar pentru trei sau mai mulţi copii, 230 euro. În Danemarca contează vârsta copilului. Mai exact, părintele primeşte 184 de euro până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului, ulterior 115 euro pentru copiii între 7 şi 17 ani. În Spania, valoarea alocaţiei este de 41 de euro pentru copiii sub 3 ani şi 24 de euro pentru cei între 4 şi 18 ani. Franţa plăteşte o alocaţie de 124 de euro pentru un copil şi ajunge până la 441 de euro pentru patru copii. În Irlanda, alocaţia este de 166 de euro pentru un copil, în Italia se calculează în funcţie de veniturile familiei, pornind de la 120 euro pentru copil, în Olanda este între 65 şi 93 de euro, în funcţie de vârsta copilului, în Suedia se acordă alocaţie 98 euro, iar în Marea Britanie, 101 euro.

Mihaela Oprea

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Carmen 3 decembrie 2014 at 13:23 - Reply

    Buna ziua as vrea sa stiu daca copilul nostru puate lua alocatia europeana daca tatal lucreaza in germania si copilul este rezident in spania insotit de mama cu care ni sint casatorit copilul are opt ani si nu a luat niciodata alocatie nici din romania si nici din spania.Asi vrea la fel sa stiu daca pot recupera alocatia din urma.Multumesc

Lasa un Raspuns »