Peste 300 de sălăjeni – depistaţi cu tuberculoză în ultimii doi ani

Magazin Salajean 28 martie 2011 0

Peste 300 de sălăjeni – depistaţi cu tuberculoză în ultimii doi ani

Tuberculoza rămâne o boală care atacă mai ales populaţia din mediul rural, unde condiţiile de trai rămân vitrege chiar şi în secolul XXI. Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj arată că în perioada 2009-2010 au fost depistaţi cu această afecţiune a sistemului respirator chiar şi micuţi de doar câţiva ani, iar îngrijorător este şi faptul că numărul îmbolnăvirilor sporeşte de la un an la altul.

Anul trecut, la nivel de judeţ, s-au înregistrat 142 de cazuri noi de îmbolnăviri prin tuberculoză, din care patru la copii sub 15 ani, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Mihai Cheşeli, în vreme ce, în 2009 au fost 183 de cazuri noi de îmbolnăviri. Cifrele respective situează judeţul în rândul celor cu o incidenţă constant sub media pe ţară, a spus sursa citată, dar chiar şi aşa, tuberculoza continuă să fie o problemă epidemiologică la nivel mondial, producând moartea a milioane de oameni. „Tuberculoza este o boală gravă, infecto-contagioasă, produsă de bacilul Koch, care poate afecta oricare organ al corpului, însă cel mai adesea se localizează la nivelul plâmânului. Sursa principală de transmitere este omul bolnav cu tuberculoză pulmonară, care elimină bacilli tuberculoşi, cel mai frecvent prin tuse sau strănut”, ne-a declarat Mihai Cheşeli.

Tratamentul împotriva tuberculozei este gratuit pentru toţi bolnavii asiguraţi sau neasiguraţi ai sistemului de asigurări de sănătate, iar pentru rezultate bune, trebuie urmat corect şi neîntrerupt pe toată durata prescrisă de medic. Tratamentul se face sub stricta supraveghere medicală şi durează între şase şi opt luni. Întreruperea tratamentului fără avizul medicului face ca boala să devină rezistentă la medicamente, existând riscul de a nu se mai vindeca. Tuberculoza netratată poate fi mortală.

„TBC poate fi prevenit prin vaccinarea BCG, printr-un regim de viaţă sănătos, care presupune o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete, carne, lactate, dar şi prin evitarea fumatului şi a consumului execesiv de alcool. De asemenea, odihna, plimbările în aer liber şi respectarea normelor de igienă personală şi colectivă ajută la prevenirea îmbolnăvirilor”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Simptomele care indică TBC sunt tuşitul agresiv mai mult de trei săptămâni, slăbitul brusc şi febra peste 37 de grade Celsius, iar odată depistate, se impune prezentarea de urgenţă la medic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »