Peste 30 de salajeni diagnosticati cu hepatita

Magazin Salajean 6 februarie 2008 0

Mihai Cheseli, purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, ne-a declarat ca din cei 33 de bolnavi de hepatita, 19 au fost diagnosticati cu hepatita B in 2006, tot atunci fiindu-i pus unei alte persoane diagnosticul de hepatita C. Anul trecut, 11 salajeni au aflat ca au hepatita de tip B, iar doi au fost diagnosticati cu tipul C al acestei boli. In 2008 nu au fost inregistrate cazuri pentru aceasta boala, care are cel mai scump tratament in Romania.

Din aceasta cauza, dar si din cea a limitelor bugetare, doar un roman din 100 ajunge sa beneficieze de tratament. Bolnavii de hepatita stau luni intregi pe listele de asteptare pentru a primi retete subventionate, riscand ca boala sa se agraveze si sa ajunga la ciroza sau cancer.

Potrivit directorului adjunct al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Daniela Cordea, pentru hepatita de tip B un bolnav trebuie sa scoata din buzunar anual aproximativ 50.000 de lei, in timp ce pentru hepatita de tip C, costul tratamentului este chiar mai mare, ajungand la 120.000 de lei in fiecare an. Sumele sunt enorme si imposibil de sustinut pentru o familie cu venituri medii. Intrucat nici sistemul de sanatate nu are capacitatea sa asigure aceste tratamente gratuit pentru toti bolnavii, multi dintre ei raman pe liste sa primeasca medicatie abia cand ajung in stare grava.

Astfel, se subventioneaza de la bugetul de stat doar tratamentul pentru ultimele trei stadii ale bolii, cu toate ca primele doua sunt fazele in care pacientul ar reactiona cel mai bine la medicatie.

Potrivit specialistilor, chiar daca pacientului ii este administrat tratament in faza IV, boala inseamna deja ciroza hepatica, iar sansele de supravietuire sunt diminuate considerabil.

Solutia pentru ca toti bolnavii sa aiba acces la tratament ar fi aprobarea unui program national pentru aceasta categorie de bolnavi. Deocamdata, insa, decizia asupra pacientilor inclusi in programul de tratament gratuit se ia la Ministerul Sanatatii, dupa ce dosarele lor sunt analizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, fara a se face o repartizare pe regiunile de provenienta a bolnavilor.

Hepatita – risc de cancer

Tot medicii spun ca aproximativ 25 la suta dintre pacientii cu hepatita C vor dezvolta ciroza hepatica, restul de 75 la suta ramanand cu hepatita cronica si alterarea calitatii vietii.

Hepatita C este o infectie virala care se poate transmite prin sange infectat. Statisticile arata ca foarte multe persoane au fost infectate cu virus C prin transfuzii, inainte ca acest tip de virus sa fie identificat, in anul 1989. Cele mai frecvente infectari se produc in urma consumului de droguri, folosind acelasi ac sau in urma tatuajelor si body piercing-urilor cu ace nesterilizate. Netratata, hepatita C poate duce inclusiv la cancer la ficat, mare parte dintre pacienti necesitand transplant. Manifestari ascunse ale hepatitei sunt: lipsa poftei de mancare; modificari ale sensibilitatii gustative si olfactive, dezgust de a fuma, greata, varsaturi, balonari abdominale, constipatii sau diaree, astenie pronuntata, ameteli, cefalee, insomnie.

Nici hepatia B nu este mai blanda, ea putandu-se transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoana deja infectata; transmiterea de la mama infectata la fat, precum si folosirea in comun a acelor si seringilor. Chiar daca acest tip al bolii se poate vindeca, in cazul in care pe durata tratamentului bolnavul consuma bauturi alcoolice, ficatul va fi afectat in asa masura incat va fi nevoie de transplant.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »