Peste 260 de salajeni, in concediu paternal

Magazin Salajean 7 octombrie 2011 0

Peste 260 de salajeni, in concediu paternal

Indemnizatia pentru cresterea copilului este o buna sursa de venit mai ales cand aceasta reprezinta o alternativa la un job instabil. Potrivit legislatiei in vigoare, de perioada de concediu pentru cresterea copilului poate sa beneficieze, deopotriva, mama sau tatal copilului. Iar in judetul Salaj, numarul barbatilor care au ales sa stea acasa sa-si creasca odraslele nu este deloc mic.

Potrivit informatiilor furnizate de Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Salaj, la nivelul judetului sunt peste 2.000 de persoane care beneficiaza de indemnizatii pentru cresterea copilului. Iar o buna parte dintre acestea sunt chiar tatii copiilor, care au renuntat la serviciu pentru ingrijirea copiilor. Dintre cei 2.123 de beneficiari ai indemnizatiei pentru cresterea copilului, 268 sunt tati. Acestia primesc contravaloarea indemnizatiei calculata in functie de ultimele 12 luni lucrate, ne-a declarat consilierul juridic Marinela Cipleu, din cadrul AJPS Salaj.

In evidentele Agentiei se afla 1.626 de beneficiari ai indemnizatiei pentru cresterea copilului, conform legii in vigoare anul trecut. Mai precis, este vorba de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de doi ani, conform OUG nr. 148/2005. Aceste persoane primesc o indemnizatie lunara intre 600 si 4.200 de lei, in functie de veniturile obtinute in ultimul an lucrat inainte de nasterea copilului. Alte 42 de persoane beneficiaza de stimulentul lunar in valoare de 100 de lei, pentru ca au decis sa se intoarca la munca inainte de incheierea concediului pentru cresterea copilului.

De la inceputul anului, legea privind sumele acordate de stat proaspetilor parinti s-a modificat. In prezent, parintii au posibilitatea sa opteze pentru una din cele doua variante de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau trei ani, in cazul copilului cu handicap. Mai precis, daca parintele opteaza pentru a ramane in concediu de crestere a copilului pana la data la care acesta implineste un an, indemnizatia lunara va fi in cuantum de 75 la suta din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, insa nu mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 3.400 de lei. Cea de-a doua varianta confera parintelui un concediu de doi ani pentru cresterea copilului, insa maximul atins nu poate sa depaseasca 1.200 de lei.

Cei care aleg prima varianta au dreptul la un stimulent de insertie pe piata muncii in valoare de 500 de lei lunar. Acest ajutor se ofera doar in cazul beneficiarilor care se intorc la munca inainte de implinirea varstei de un an a copilului. Stimulentul de insertie se acorda pana ce copilul implineste doi ani. Parintii care aleg doi ani de plata pentru cresterea copilului nu mai beneficiaza de stimulent.

In concordanta cu cele prezentate mai sus, la nivelul judetului beneficiaza de prima varianta a concediului pentru cresterea copilului un numar de 53 de benficiari, in timp ce 23 primesc lunar cate 500 de lei, reprezentand contravaloarea stimulentului de insertie. In concediu pana la implinirea varstei de doi ani a copilului sunt inscrisi in evidentele AJPS Salaj un numar de 442 de beneficiari.

Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, mamele pot solicita acest drept la expirarea celor 42 de zile a concediului post natal, dar nu mai tarziu de 60 de zile de la nastere.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »