Peste 200 de salajeni vor avea case verzi

Magazin Salajean 28 iulie 2010 0

Peste 200 de salajeni vor avea case verzi

185 de salajeni, majoritatea din Zalau, s-au grabit sa-si depuna dosarele la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Salaj pentru a beneficia de finantare in vederea achizitionarii de instalatii de incalzire care utilizeaza energie regenerabila. Dupa cum sustine Aurica Grec, directorul institutiei, valoarea totala a proiectelor depuse se apropie de 1,11 milioane de lei, ceea ce inseamna ca persoanele interesate sa primeasca bani pentru instalarea de panouri solare, pompe de caldura si centrale termice pe baza de peleti, brichete etc. mai au la dispozitie putin peste 148.000 de lei. Sumele pe programul << Casa Verde >> au fost alocate in functie de numarul de locuitori.

Salajului i-au revenit aproape 1,26 milioane de lei, din care au mai ramas 148.238 de lei. Banii ar fi suficienti pentru finantarea a 24 de dosare pentru achizitia de panouri solare ori centrale termice sau pentru 18 dosare ce vizeaza instalarea de pompe de caldura, a declarat sefa APM Salaj.

Potrivit spuselor sale, mai mult de jumatate din totalul solicitantilor sunt din Zalau, circa 20 la suta isi au domiciliul in Crasna, iar 26,5 la suta, in alte localitati ale judetului. Sesiunea de depunere a proiectelor a inceput in 1 iulie 2010 si se va finaliza odata cu epuizarea sumei alocate. Nu este exclus ca reprezentantii APM Salaj sa intocmeasca liste suplimentare, insa acest lucru se va materializa doar daca institutia va primi dispozitii in acest sens de la Ministerul Mediului.

Programul Casa Verde, ce se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, are ca scop imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera, precum si stimularea utilizarii sistemelor care folosesc in acest sens sursele de energie regenerabila, nepoluante.

Astfel, persoanele care vor sa-si inlocuiasca sistemele traditionale de incalzire cu unele ecologice pot primi de la stat subventii de maxim 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de caldura si cel mult 6.000 de lei pentru achizitia panourilor solare si a centralelor cu peleti si rumegus. In cazul cumularii in cadrul aceluiasi proiect a doua tipuri de instalatii, cuantumul finantarii solicitate nu poate depasi valoarea cea mai mare acordata unui tip de proiect din cele doua cumulate in cadrul programului, a mentionat Grec. Solicitantii fondurilor vor ajunge in posesia banilor doar dupa ce vor finaliza lucrarea si va depune factura aferenta.

Pentru anul in curs, programul Casa Verde dispune de fonduri totale in valoare de 110 milioane de lei. Finantarile se acorda dupa principiul primul venit, primul servit. Pentru a putea aplica, solicitantul trebuie sa aiba domiciliul pe teritoriul Romaniei, sa fie proprietar ori coproprietar al imobilului pe/in care se implementeaza proiectul si sa nu aiba obligatii restante la bugetul de stat ori la cel local.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »