Peste 20 de comune cu focare de rabie vor cumpara momeli vaccinale

Magazin Salajean 14 mai 2008 0

Peste 20 de comune cu focare de rabie vor cumpara momeli vaccinaleReprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Salaj au trimis unui numar de 22 de primarii din judet adrese prin care se solicita gasirea de resurse financiare pentru achizitionarea momelilor vaccinale anirabice, ne-a declarat Mircea Martin, directorul institutiei. Unitatile teritorial-administrative in care momelile respective trebuie sa ajunga de urgenta sunt cele in care a fost identificat cel putin cate un focar de rabie: Banisor, Bobota, Buciumi, Carastelec, Cosei, Creaca, Cristolt, Criseni, Dragu, Garbou, Hereclean, Horoatu Crasnei, Ileanda, Jibou, Letca, Marca, Mesesenii de Jos, Mirsid, Poiana Blenchii, Sig, Varsolt si Zimbor.

Potrivit lui Mircea Martin, sunt necesare 3.700 de momeli vaccinale antirabice, cuantumul total necesar la nivel de judet pentru cumpararea lor fiind de 25.000 de lei. Cum suma nu este mare, conducerea DSV Salaj nu se indoieste ca primarii vor gasi banii din care sa isi ia momelile respective, acestea fiind, deocamdata, singura modalitate de a lupta impotriva extinderii focarelor de rabie in judet.

Autoritatile sanitar-veterinare salajene au ajuns sa apeleze la banii primariilor din cauza ca sunt 25 de focare de rabie in Salaj si ANSVSA nu a reusit, inca, sa achizitioneze, prin licitatie publica, momelile antirabice. Cum vremea s-a incalzit, sunt tot mai multi oameni care ies la iarba verde si la padure. Daca mai asteptam, riscam sa fie persoane muscate de vulpi, a declarat directorul DSV Salaj. Acesta a spus ca momelile pe care le vor achizitiona unitatile administrativ-teritoriale sunt o masura preventiva si ca, daca ANSVSA va cumpara momeli la nivel national, o parte din ele vor fi distribuite inclusiv in localitatile salajene amintite anterior.

Reamintim ca DSV Salaj a solicitat sprijinul Romsilva si al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor (AJVPS) Salaj pentru a fi organizate vanatori la rapitoare, scopul fiind de a reduce din numarul animalelor purtatoare ale virusului turbarii. Directorul AJVPS Salaj, Cristin Crisan, a declarat ca pentru noul sezon de vanatoare a fost stabilit un plan de peste 530 de vulpi care trebuie ucise.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »