Peste 1,6 milioane de lei pentru reabilitarea a patru case de tip familial

 

Patru case de tip familial din judeţ urmează să fie reabilitate din bani de la bugetul de stat, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la peste 1,6 milioane de lei. Este vorba de două astfel de case din Cehu Silvaniei, din cadrul Centrului Multifuncţional şi două din municipiu, respectiv „Floare de Colţ” din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Zalău şi „Dumbrava Minunată”. Proiectele de hotărâri privind aprobarea documentaţiei tehnice a celor patru obiective de investiţii au fost aprobate de consilierii judeţeni în cadrul şedinţei ordinare de luni, 31 martie. În vederea finanţării, acestea vor fi înscrise într-un concurs de proiecte organizat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanele Vârstnice, suma solicitată fiind de 90 la sută din valoarea investiţiei, iar contribuţia Consiliului Judeţean Sălaj urmând să fie de 10 la sută.
Astfel, costul reabilitării casei de tip familial nr.1 din Cehu Silvaniei, din cadrul Centrului Multifuncţional, a fost estimat la 601.040 de lei, aceasta având o suprafaţă utilă de circa 227 de metri. Pentru cel de al doilea imobil de acest fel din Cehu Silvaniei, suma necesară este de 627.530 de lei, suprafaţa utilă fiind de 168,9 metri pătraţi- parterul şi 133, 45 metri pătraţi demisolul. Pentru reabilitarea celor două case de tip familial din Zalău sumele necesare sunt de 180.690 de lei pentru „Floare de colţ” din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap, respectiv 204.850 de lei pentru „Dumbrava Minunată”.

Nu au fost reabilitate de 16 ani
Potrivit expunerii de motive, cele patru imobile se află într-o stare avansată de degradare, iar din punct de vedere funcţional nu mai corespund cerinţelor actuale. „Cele patru imobile nu au mai fost reabilitate din anul 1998, nici măcar paturile nu au fost schimbate, iar beneficiarii acestor case sunt şi tineri cu vârste de peste 14 ani. Totodată dotările imobilelor presupun şi utilaje, având în vedere vârsta tinerilor, este necesară existenţa unor ateliere pentru pregătirea acestora în diferite meserii. Sperăm că vom obţine de la Minister finanţarea necesară”, a explicat Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj.
De altfel, în opinia preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc, în acest mod şansele de integrare socială a copiilor din aceste case de tip familial vor creşte. „Preocuparea noastră a fost în ultimul timp integrarea socială a tinerilor care părăsesc sistemul rezidenţial, iar dobândirea unor abilităţi vor duce la creşterea şanselor de integrare a acestora”, a menţionat preşedintele CJ Sălaj.
Potrivit datelor DGASPC Sălaj, sistemul rezidenţial este părăsit, anual, în medie, de 30-34 de copii.

Leave a Comment