Peste 16.000 de salajeni solicita ajutoare pentru incalzirea cu lemne

Magazin Salajean 4 decembrie 2009 0

Peste 16.000 de salajeni solicita ajutoare pentru incalzirea cu lemneDupa abrambureala modificarilor legii care prevede acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei, cand a fost scazut plafonul in baza caruia se acordau subventiile, pe 20 noiembrie, Guvernul a readus plafoanele la sumele initiale. Desi binevenite, din pacate, desele modificari ale legii i-au cam bulversat pe salajeni. Si anume, daca anul trecut, la finele lunii noiembrie, aproape 51.000 de familii din Salaj aveau depuse cereri pentru acordarea subventiei la incalzire, 40.000 dintre acestea fiind din mediul rural si avand locuinte incalzite cu lemne, anul acesta, la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj se aflau dosarele a doar 16.260 de beneficiari. In prezent, suma maxima pana la care se acorda ajutorul pentru incalzirea locuintei este de 615 lei pe membru de familie, fata de 425 de lei cat era inainte.

Peste 900 de cereri intr-o comuna

Cele mai multe solicitari au fost inregistrate in comuna Salatig, respectiv o treime din numarul de locuitori – 930 de cereri. Si in orasul Cehu Silvaniei au solicitat ajutoare la incalzirea locuintei 782 de persoane, in Jibou – 756, in comuna Balan – 700, si in Bocsa – 717 cereri. Potrivit lui Emil Cenan, consilier la AJPS Salaj, numarul solicitantilor este mai mare din moment ce aproximativ 20 la suta dintre primariile din Salaj nu au raportat inca situatia cererilor pentru subventiile la incalzirea cu lemne. Pentru a beneficia de subventiile pentru lemne in luna noiembrie, primariile trebuie sa transmita institutiei solicitarile persoanelor nevoiase pana cel tarziu la data de 7 decembrie. Pana la aceasta data, aproximativ 20 la suta din primariile comunale din Salaj mai au de raportat situatia dosarelor pentru acordarea ajutorului de incalzire, a mentionat Cenan. Tot el ne-a spus ca pentru cei 16.260 de beneficiari vor fi acordate subventii in valoare totala de 616.297 de lei.

Alte peste 250 de cereri in municipiu

Numarul zalauanilor care si-au depus cereri pentru ajutoare de caldura a ajuns la peste 7.600. Daca la inceputul lunii noiembrie, la Directia de Asistenta Sociala Zalau erau inregistrate 7.392 de dosare pentru subventiile la incalzire, pana ieri, numarul acestora a crescut cu aproximativ 250 astfel de cereri. Dupa cum ne-a prezentat Manuela Ghirutan, purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Zalau, pana la data de 2 decembrie, 6.813 de locuitori si-au depus cereri pentru subventii la gaz, 506 pentru subventii la lemne si alti 331 pentru incalzire in sistem centralizat.

Ajutorul pentru incalzire poate fi solicitat de familiile sau persoanele singure care traiesc si se gospodaresc impreuna, utilizand pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni, combustibili petrolieri sau energie termica. Pentru acei care folosesc gazele naturale pentru incalzire, sprijinul financiar va fi cuprins intre 19 si 262 de lei lunar. Persoanele care utilizeaza lemne, carbuni sau combustili petrolieri vor beneficia de un ajutor intre 10 si 54 de lei in fiecare luna, de la 1 noiembrie, respectiv de la data depunerii cererii pentru cei care au solicitat ajutorul dupa data de 28 octombrie. Aceste ajutoare se acorda pentru intreaga perioada a sezonului rece, intre 1 noiembrie 2009 si 31 martie 2010.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »