Peste 1,5 milioane de euro, pusi la dispozitia fermierilor salajeni

Magazin Salajean 16 aprilie 2010 0

Peste 1,5 milioane de euro, pusi la dispozitia fermierilor salajeni

Agricultorii salajeni pot primi un sprijin nerambursabil de pana la 7.500 de euro, pe o durata de cinci ani, pentru a-si dezvolta fermele de semi-subzistenta, in cadrul celei de-a doua sesiuni a Masurii 141 a Programului National de Dezoltare Rurala, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Gabriel Rosan, directorul coordonator al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj. Pentru sesiunea al carei start a fost ieri si care se va incheia in 14 mai, Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei au pus la bataie 75 milioane de euro, suma de care ar putea beneficia 10.000 de fermieri romani.

Pot beneficia de aceste fonduri nerambursabile, in valoare de 1.500 de euro fermierii a caror vasta nu depaseste 62 de ani si care detin o exploatatie agricola de semi-subzistenta (ferme cu o structura de productie foarte diversificata, determinata de necesitatile gospodariei, cu dotare tehnica redusa si necorespunzatoare, ceea ce impiedica cresterea productivitatii si obtinerea unui surplus de produse destinate vanzarii). De asemenea, ferma eligibila trebuie sa aiba o dimensiune economica cuprinsa intre 2 si 8 unitati (UDE), ce se stabileste in baza unei formule de calcul prestabilite. Pentru a putea primi acestia bani, solicitantul va trebui sa intocmeasca un plan de afaceri pentru o perioada de cinci ani, in care va pune accent mai degraba pe vanzarea productiei, decat pe realizarea de investitii. Odata selectati pentru finantare, agricultorii au obligatia de a se inregistra si autoriza ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale ori intreprinderi familiale. Cheltuielile cu intocmirea planului de afaceri si cu autorizarea nu vor depasi 700 de lei, sustin reprezentantii Directiei Agricole Salaj.

Dupa scurgerea a trei ani de la acordarea sprijinului, reprezentantii DADR Salaj vor verifica modul de respectare a cerintelor minime din planul de afaceri, agricultorul fiind obligat sa demonstreze ca productia agricola destinata comercializarii a crescut cu 20 la suta fata de situatia initiala, iar dimensiunea economica a exploatatiei agricole a saltat cu cel putin 3 unitati. In plus, agricultorii trebuie sa fi urmat un curs de pregatire profesionala prin Masura 111. Beneficiarii care nu vor indeplini aceste conditii vor pierde 3.000 de euro, respectiv contravaloarea sprijinului aferent celor doi ani ramasi, insa nu vor fi nevoiti sa ramburseze banii primiti pana la acea data.

Ne asteptam ca salajenii sa depuna intre 200 si 250 de proiecte, dupa ce la prima sesiune au primit finantare 116 fermieri. Asta ar insemna un sprijin nerambursabil de 1,5-1,8 milioane de euro pentru agricultorii salajeni – o suma deloc de neglijat, a spus Rosan.

Potrivit spuselor sale, sprijinul acordat pentru restructurarea fermelor de semi-subzistenta este un instrument menit sa determine, in principal, o imbunatatire a managementului, insotita de transformarea acestora in exploatatii familiale comerciale, capabile sa identifice noi oportunitati de valorificare a productiei. Au fost selectate pentru a beneficia de acesti bani numai fermele de semi-subzistenta intre 2 si 8 unitati de dimensiune economica, intrucat numarul acestora este destul de mare – circa 350.000 de exploatatii. Acestea sunt, de obicei, exploatatii individuale tipice, unde procentul persoanelor juridice nu depaseste 2 la suta. Sprijinirea fermelor medii-mici are marele avantaj ca gestioneaza un segment de exploatatii relativ omogen, cu media de 4,9 hectare pentru grupa 2-4 UDE si 9,4 hectare pentru grupa 4-8 UDE, a mentionat directorul salajean.

Acesta a tinut sa precizeze ca daca numarul total al proiectelor depuse la nivel national va fi mai mare de 10.000, departajarea se va face in functie de punctajul aferent fiecarui proiect in parte. La sesiunea anterioara, spre exemplu, nu a contat punctajul, din cele 6.200 de proiecte depuse, 153 primind finantare desi nu intrunisera niciun punct.

Oficialii DADR Salaj si-au exprimat speranta ca, macar acum, primariile de comune se vor mobiliza in aceasta actiune si ii vor incuraja pe sateni sa-si depuna proiecte. Pana acum, primariile de comune nu s-au preocupat sa-i informeze pe cetateni cu privire la oportunitatile pe care le au pentru a-si dezvolta gospodariile. Reprezentantilor administratiilor locale le este mai la indemana sa promoveze aceasta masura, in conditiile in care cunosc potentialul fiecarui satean, a precizat Ioan Bujita, director coordonator in cadrul institutiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »