Peste 15 comune salajene nu au specialisti in agricultura

Magazin Salajean 21 ianuarie 2008 0

Peste 15 comune salajene nu au specialisti in agricultura

Peste 15 comune din Salaj nu au specialisti in agricultura, situatia avand consecinte grave in ceea ce priveste numarul de proiecte depuse in acest domeniu. Ioan Bujita, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, ne-a declarat ca problema s-a acutizat cand si inginerii pe care DADR ii avea in aceste comune au fost trecuti pe activitati de inspectie, partea de consiliere ramanand neasigurata. Avem in Salaj circa 20 de comune, din care 16 sunt si inregistrate, unde nu sunt specialisti in agricultura. Este o situatie grava, daca analizam proiectele care vin din aceste comune si fondurile care au fost accesate. Sunt putine in comparatie cu restul zonelor din judet. Se observa decalaje mari. Oamenii nu au de unde primi informatii intr-un domeniu care ii priveste indeaproape. Situatia s-a acutizat cand si inginerii pe care DADR ii avea in aceste comune au fost trecuti pe activitati de inspectie. Asa, partea de consiliere a ramas neasigurata. Sigur ca acesti ingineri le raspund oamenilor, daca li se cer informatii, dar ar trebui personal care sa aiba aceasta responsabilitate, a spus Ioan Bujita.

Potrivit sursei citate, singura modalitate prin care oamenii pot primi informatii despre fondurile pe care le pot accesa si despre dezvoltarea gospodariilor in ferme presupune ca ei sa vina la centrele de consultanta din Zalau, respectiv la DADR si la Oficiul Judetean pentru Consultanta Agricola Salaj. Cei care sunt aproape de Zalau vin, dar pentru cei care se afla la peste 60 de kilometri, distanta devine o problema. Este nefiresc, mai ales ca acum sunt atatea fonduri care pot fi accesate in domeniul agriculturii. Cred ca trebuie gandita o strategie, prin care fiecare comuna unde nu sunt specialisti sa fie macar arondata la una din vecinatate care sa aiba astfel de personal. Asta ar putea fi o solutie, a spus Bujita.

Printre comunele inregistrate la DADR Salaj ca fiind fara specialisti in agricultura se numara Camar, Boghis, Simisna, Poiana Blenchii, Rus, Lozna, Napradea, Dobrin, Salatig, Horoatu Cransei, Valcau de Jos si Plopis.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »