Peste 100 de biserici vor bani pentru reabilitare

Magazin Salajean 1 aprilie 2008 0

Peste 100 de biserici vor bani pentru reabilitareIeri a fost ultima zi in care s-au putut depune proiecte pentru repartii curente si capitale la biserici, precum si pentru asistenta sociala, a declarat presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc. Intr-o conferinta de presa desfasurata ieri, acesta a spus ca solicitarile de fonduri pentru primul din proiectele sus amintite au fost mai numeroase decat se asteptau autoritatile judetene. Mai exact, s-au primit peste 100 de cereri privind sprijinul financiar pentru lucrari la bisericile si lacasurile de cult din judet, fata de doar maxim 50 de solicitari asteptate de CJ. Suma solicitata este aproape dubla fata de ceea ce am estimat noi si fata de cat am pus la dispozitie. Ca urmare, stiind ca toate cele peste 100 de biserici au nevoie de reabilitari, va trebui sa gasim resurse pentru fiecare din ele, a declarat Tiberiu Marc.

In acelasi context, presedintele Consiliului Judetean a amintit ca exista si alte surse de finantare pentru interventiile atat de necesare in structura bisericilor. Astfel, prin Programul Operational Regional (POR) 2007-2013, exista 28,46 de milioane de euro alocati Regiunii de Dezvoltare Nod-Vest, bani ce pot fi accesati pentru realizarea acceselor catre locasurile de cult, pentru introducearea acestora in circuite turistice sau pentru realizarea infrastructurii. Pentru a accesa, insa, aceste fonduri, este nevoie de proiecte. Oricum, suma alocata pentru Regiunea de Nord-Vest este mai mare decat cea primita pentru spitale sau cea pe asistenta sociala. Am insistat asupra acestei oportunitati pentru ca unitatile de cult sunt eligibile si daca tot au invatat sa faca proiecte, merita sa acceseze si sume mai mari, a spus presedintele CJ Salaj.

Acesta a amintit si cele trei proiecte mari pe care administratia judeteana le are in derulare pentru cladirile din patrimoniul national. Primul din seria de trei proiecte are o valoare de 3 milioane de euro si vizeaza reabilitarea cladirilor din orase considerate monumente de arhitectura, al doilea proiect este destinat bisericilor de lemn si are drept scop includerea lor intr-un circuit turistic. Despre acest proiect Marc a informat ca are o valoare de 3,5 milioane de euro, fiind derulat in parteneriat cu Consiliul Judetean Maramures.

Al treilea proiect urmareste cuprinderea castrelor romane de pe teritoriul Salajului in circuite turistice, in acest sens fiind primita prin POR suma de 4,5 milioane de lei. Potrivit sursei citate, Salajul are 518 monumente istorice de diferite profile (castre, biserici, complexe arhitecturale, necropole, o sinagoga, situri etc.). Din acestea, cele mai multe – 416 – se afla in mediul rural, in timp ce in Zalau se gasesc 58, in Jibou 16, in Cehu Silvaniei – trei, iar in Simleu Silvaniei – 25.

Din pacate, pentru valorificarea lor s-a facut extrem de putin si, chiar si in ultimii ani, nu au reusit sa le puna in evidenta, a opinat Marc. Astfel, exceptand cateva placute de identificare, aceste monumente raman ascunse salajenilor si nu numai. Singurul lucru pe care l-am auzit in privinta acestor monumente este ca nu se pot face interventii in structura cladirilor, dat fiind ca ele sunt incluse in patrimoniul national, a spus presedintele CJ Salaj.

Asistenta sociala prin unitatile de cult

Despre cel de-al doilea proiect, al carui termen limita a fost ieri, sursa citata a precizat ca exista 16 aplicanti. Este vorba de unitatile de cult care vor sa intre in parteneriat cu Consiliul Judetean in vederea derularii unor servicii de asistenta sociala pe anul in curs. Am denumit proiectul <> si, fata de aplicantii de anul trecut, avem doua unitati de cult noi. Suma acopera necesarul pe care noi l-am pus la dispozitie si le multumim celor care indraznesc sa intre in acest parteneriat. Salajul are nevoie de servicii de asistenta sociala, a spus Marc, subliniind, totodata, ca unul din doi salajeni primeste servicii sociale de anumite forme. Daca unii asistenti au nevoie de sprijinul respectiv doar temporar, pentru persoanele incadrate in grad de handicap acest ajutor trebuie sa fie permanent, lucru ce face ca majoritatea bugetului pe care il are judetul sa mearga pe acest capitol.

Pentru a asigura asistenta corespunzatoare copiilor din centrele permanente, autoritatile judetene vor deschide, in parteneriat cu Fundatia Acasa, doua case de tip familial, care sa-i poata primi pe micuti. Vrem sa amenajam cinci astfel de case, dar, deocamdata, putem doar doua, a spus Marc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »