Peste 1.600 de angajati salajeni, trimisi in somaj tehnic

Magazin Salajean 23 aprilie 2010 0

Peste 1.600 de angajati salajeni, trimisi in somaj tehnicOdata cu introducerea somajului tehnic, anume cu posibilitatea angajatorului de a nu mai plati asigurarile salariatilor, firmele salajene au profitat din plin de aceasta facilitate. De la inceputul lunii februarie, de cand a intrat in vigoare aceasta optiune, si pana in prezent, peste 1.600 de muncitori salajeni au fost trimisi in somaj tehnic. Potrivit datelor furnizate de purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, Mariana Pop, 50 de firme au solicitat intrarea in somaj tehnic.

Conform dispozitiilor legale in vigoare, angajatorii au obligatia sa depuna la ITM o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa intreruperea temporara a activitatii. Din luna februarie si pana in prezent, au depus declaratii 50 de angajatori pentru 1.646 de salariati care beneficiaza de indemnizatie conform art.1 din OUG nr.4/2010, a mentionat Mariana Pop. Printre firmele care au optat pentru trimiterea in somaj tehnic a angajatilor se numara Silcotub, Michelin si Cuprom, pricipalele companii de pe platforma industriala, precum agenti economici din domeniile comert si prestari servicii.

In esenta, somajul tehnic inseamna ca un angajat poate fi disponibilizat pentru cel mult trei luni, timp in care angajatorul ii achita un salariu de 75 la suta, iar statul nu incaseaza impozite pe venit si plateste in contul salariatului toate asigurarile. Si anume, in aceasta perioada de trei luni, angajatorii vor avea de platit salariatilor 75 la suta din salariul de baza al postului ocupat, iar statul va suporta diferenta de contributii sociale, adica pensii, somaj, sanatate, risc profesional, inclusiv fondul de garantare a creantelor salariale. In plus, pe perioada somajului tehnic salariatul este scutit de la plata impozitului pe venit. Ca si anul trecut, si in 2010 perioada de 90 de zile pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate si angajatorii acestor salariati sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei.

In 2009, in Salaj au beneficiat de somaj tehnic 4.662 de angajati, provenind de la 58 de companii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »