Peste 1.200 de pensionari salajeni vor bilete de tratament

Magazin Salajean 11 martie 2010 0

Peste 1.200 de pensionari salajeni vor bilete de tratament

Peste 1.200 de cereri pentru bilete de tratament au fost depuse de pensionarii salajeni, de la inceputul lunii februarie si pana ieri, la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Salaj. Insa pana acum, disponibile sunt doar biletele din unitatile de tratament balnear si recuperare a capacitatii de munca subordonate Casei Nationale de Pensii.

Potrivit directorului coordonator adjunct al CJP Salaj, Anamaria Pernes, anul acesta, Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale a repartizat pentru judetul Salaj 82 de astfel de bilete de tratament. Pentru cea de-a doua serie, care incepe la 12 martie, judetului nostru i-au fost repartizate 48 de bilete de tratament. Listele cu persoanele beneficiare au fost afisate, inca de vineri, la avizierul unitatii.

Incasarea si ridicarea biletelor de tratament se face pana cel tarziu inainte cu 10 zile de inceperea seriei, dupa care se trece la redistribuirea biletelor aprobate si neridicate, a precizat Anamaria Pernes. Listele cu pensionarii salajeni care se incadreaza in criterii sunt primite de la Bucuresti, de la Casa Nationala de Pensii, iar reprezentantii din teritoriu au obligatia doar de a le afisa pe usa institutiei si de a anunta oamenii pentru a veni sa-si ridice biletele.

Pensionarii, scutiti de statul la coada

Noile criterii de acordare a biletelor modifica radical modalitatea de acordare a acestora, astfel ca pensionarii nu mai trebuie sa stea la coada, la ghiseele Casei de Pensii, pentru a intra pe listele de beneficiari. Daca pana in decembrie 2009, biletele de tratament se acordau in functie de ordinea depunerii cererilor, din acest an, se tine cont de punctajul acumulat de solicitanti, in functie de anumite criterii. Si anume, punctaj mai mare va primi solicitantul care nu a beneficiat de un bilet de tratament balnear in ultimii doi ani.

Punctaj mare va fi acordat si pensionarilor cu venituri mici. Un alt criteriu este dat si de categoria de pensii de care beneficiaza solicitantii. Daca pensionarea este pe caz de invaliditate, va avea un punctaj mai mare, pentru ca se considera ca astfel pensionarul poate fi recuperat si reincadrat in munca. Asta nu inseamna ca persoanele care au fost anul trecut sau in ultimii doi ani in statiune nu vor mai beneficia de acest drept, dar au intaietate cei cu punctaj mai mare. Ceilalti pot merge in statiunile care nu sunt foarte solicitate, daca exista locuri.

Acte necesare la depunere

Potrivit noilor reglementari, cererile pentru bilete de tratament trebuie depuse cu cel putin 40 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicita bilet. Actele necesare pentru depunerea cererii sunt: copie act de identitate si copie certificat de handicap – pentru persoanele beneficiare de drepturi stabilite in baza Legii 448/2006 (handicap); copie act de identitate si copie hotarare – pentru persoanele beneficiare de drepturi stabilite in Decretul-Lege 118/1990 (persoane persecutate politic, prizonieri); copie act de identitate si copie hotarare – pentru persoanele beneficiare de drepturi stabilite in baza Legii 189/2000 (detasament de munca); copie act de indentitate si cupon de pensie veteran – pentru persoanele beneficiare de drepturi stabilite in baza Legii 44/1994 (veterani, vaduve de razboi); copie act de identitate si cupon de pensie – pentru persoanele beneficiare de pensie de stat si invaliditate.

Prin cerere, solicitantul poate opta pentru cel mult trei statiuni. Ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicita bilete de tratament balnear este data de ordinea descrescatoare a punctajelor aferente fiecarei cereri. Punctajul aferent fiecarei cereri este obtinut prin insumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu in parte raportat la numarul de criterii prevazut pentru categoria respectiva.

Lista finala de acordare a biletelor se va face in functie de punctajele obtinute de pensionarii inscrisi, dupa aplicarea grilei de calcul, in ordine descrescatoare. In cazul persoanelor care obtin acelasi punctaj, departajarea se va face in functie de punctele acumulate pentru fiecare criteriu in parte, incepand cu primul. In cazul cererilor depuse de sot si sotie care doresc sa mearga impreuna la tratament balnear, punctajul luat in calcul in vederea ierarhizarii se stabileste ca medie a punctajelor individuale.

Acte necesare la eliberare

Pentru a intra in posesia biletelor de tratament repartizate, beneficiarii trebuie sa se prezinte la CJP Salaj cu o serie de documente, dupa caz. Si anume, pensionarii si asiguratii trebuie sa prezinte la ridicarea biletelor de tratament: biletul de trimitere – formular cu regim special, eliberat de catre medicul de familie (copie, cu prezentarea actului original).

Persoanele angajate trebuie sa aiba adeverinta eliberata de angajator pentru luna in care a fost depusa, in conditiile legii, ultima declaratie privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, anterioara celei in care se efectueaza repartitia, cu venitul brut, realizat lunar, avand in vedere la stabilirea contributiei individuale de asigurari sociale si, dupa caz, cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate cuvenite pentru luna respectiva, in original.

Pentru asiguratii din sistem, acestia trebuie sa prezinte o adeverinta privind calitatea de asigurat pe baza de declaratie sau contract de asigurare sociala, din care sa rezulte venitul lunar asigurat din luna anterioara celei in care se efectueaza repartitia si achitarea la zi a contributiei de asigurari sociale, in original.

In cazul pensionarilor din cadrul sistemului public de pensii, contributia individuala este de 50 la suta din cuantumul total net cuvenit al drepturilor de pensie, din luna anterioara celei in care se efectueaza repartitia. Biletele pot fi acordate numai in limita numarului locurilor la tratament balnear finantat din bugetul asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea anuala. Refuzul nejustificat al unui bilet de tratament balnear potrivit criteriilor, conduce la pierderea dreptului la alt bilet de tratament in cursul anului calendaristic respectiv. Biletele de tratament se acorda individual, o singura data pe an.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »