Peste 1.000 de posesori de permise auto au ramas pietoni

Magazin Salajean 3 iunie 2009 0

Peste 1.000 de posesori de permise auto au ramas  pietoni

* De la inceputul anului in curs, peste 1.000 de salajeni au ramas fara permisul auto, fiindu-le suspendat dreptul de conducere, iar altor 41 le-au fost anulate permisele. Dintre totalul acestora, cele mai multe au fost retinute de catre lucratorii Politiei Rutiere Salaj pentru depasirea vitezei legale cu peste 50 de kilometri/ora sau pentru nerespectarea regulilor privind depasirea.

Anul acesta, la nivelul judetului Salaj au fost retinute in vederea suspendarii dreptului de conducere nu mai putin de 1.024 de permise auto, iar alte 41 au fost anulate. Potrivit datelor inregistrate de Politia Rutiera Salaj, cele mai multe abateri de la regulile de circulatie pentru care salajenii au ramas fara permis sunt incadrate la depasirea vitezei maxime admise de lege cu peste 50 de km/h, respectiv in 267 de cazuri. Un numar aproape la fel de ridicat de permise de conducere au fost suspendate ca urmare a nerespectarii regulilor privind depasirea, si anume, 216, in timp ce pentru nerespectarea culorii rosii a semaforului au fost suspendate alte 122. Totodata, pentru neacordarea prioritatii soldate cu accidente cu avarii au ramas fara permis 120 de soferi, pentru consum de alcool – 114, pentru cumul de minim 15 puncte de penalizare – 38 de soferi, pentru neprezentarea la unitatea de politie in caz de accidente soldate cu avarii – 22, si pentru depasiri si accidente cu avarii – 29. Insa sirul abaterilor soldate cu retinerea permisului de conducere auto in vederea suspendarii nu se opreste aici. Dupa cum ne-a prezentat Nadia Serban, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, pe parcursul anului au mai fost suspendate alte noua (9) permise pentru nerespectarea semnificatiei semnalelor politistilor, 25 pentru neacordarea prioritatii pietonilor sau vehiculelor, 14 pentru circulatia pe sens opus si alte 14 pentru defectiuni grave la sistemul de directie si franare a vehiculului.

Cei mai responsabili soferi au peste 70 de ani

Cei mai multi nelegiuitorii din trafic carora le-a fost suspendat permisul de conducere o reprezinta persoanele cu varste cuprinse intre 31 si 50 de ani, respectiv 430 de conducatori auto. La categoria proaspetilor soferi, cu varste cuprinse intre 18 si 20 de ani, au ramas fara permisul de conducere ridicat in vederea suspendarii, 62 de persoane, intre 21 si 30 de ani – alte 362, iar cu varsta cuprinsa intre 51 si 70 de ani – 165 de persoane. Din datele Politiei Rutiere Salaj, se pare ca cei mai responsabili soferi din trafic sunt persoanele cu varste de peste 70 de ani, deoarece in anul 2009, doar cinci dintre acestia au ramas fara permisul auto. In functie de locul savarsirii contraventiei pentru care soferului i-a fost suspendat dreptul de a conduce, majoritatea s-au comis in mediul urban, respectiv 911, iar in afara localitatii, 113.

Plangeri admise in instanta

Din totalul plangerilor indreptate impotriva proceselor-verbale de constatare a contraventiilor la regimul circulatiei depuse si solutionate de catre instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile, s-au admis cererile si s-a dispus anularea masurii complementare de suspendare a dreptului de conducerea autovehiculelor pentru aproximativ 20 la suta din cazuri. Instantele de judecata au motivat in cuprinsul dispozitivului sentintei, in cele mai multe cazuri, faptul ca numerele de inmatriculare – in cazul contraventiilor care privesc depasirea limitei legale de viteza cu peste 50 de km/h – nu este lizibil, iar plansele depuse de catre organele de Politie nu pot constitui probe. In alte cazuri s-a dispus numai anularea masurii complementare, respectiv a suspendarii dreptului de conducere, instanta facand aplicarea dispozitiei art. 5, pct. 6, din OG. 2/2001, sanctiunea complementara aplicandu-se in functie de natura si gravitatea faptei.

Precizam ca, desi este invocata in cazul plangerilor contraventionale, lipsa omologarii mijloacelor tehnice certificate cu care s-au constatat contraventii la regulile de circulatie pe drumurile publice, toate acestea sunt omologate la zi de catre Biroul Roman de Metrologie Legala, a afirmat Nadia Serban.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »