Pesta porcina ocoleste Salajul

Magazin Salajean 15 mai 2007 0

Pesta porcina ocoleste Salajul

Medicii veterinari din intreaga tara sarbatoresc astazi, 15 mai, Ziua Nationala a medicului veterinar. Directorul executiv al Directiei Sanitare-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Mircea Martin, a afirmat in cadrul conferintei de presa de ieri ca, aceasta zi are semnificatie tripla, in sensul ca tot in data de 15 mai 1861 a fost infiintata prima scoala veterinara din Romania, eveniment la care a contribuit dascalul si doctorul salajean, Vasile Lucaci. Totodata, la data de 15 mai 1871 a fost infiintata Societatea de Medicina Veterinara, iar in anul 1990 au fost organizate si intemeiate Directiile Sanitare Veterinare judetene si circumscriptiile teritoriale in structura Directiei Generale Saniatre Veterinare, ca sector distinct in cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei. Cei aproximativ 100 de medici veterinari salajeni vor participa la evenimentul care va avea loc in data de 18 mai, incepand cu ora 14, la Hotelul Patry@s, vizavi de Vidalis. La eveniment sunt asteptati sa participe profesori universitari ai Facultatii de Medicina din Cluj Napoca si oficialitati locale.

Fara pesta porcina in Salaj

Al doilea subiect abordat in conferinta de presa a fost cel legat de campania de vaccinare contra pestei porcine. Potrivit lui Martin, cea de-a doua campanie de vaccinare trebuia deja finalizata, dar, din cauza ca efectivele de porcine au fost mult mai mari decat se estima, au mai fost achizitionate inca 10.000 de doze de vaccin. Campania a decurs fara nici o problema, in sensul ca, pe timpul vaccinarii nu s-a depistat nici un caz de pesta porcina, fapt care a dus la concluzia ca imunitatea post vaccinala este buna. S-a reusit vaccinarea a 67.000 de capete de porcine, iar faptul ca nu s-a depistat nici un caz de pesta este imbucurator, a fost de parere directorul.

Cat despre programul pentru eradicarea rabiei la vulpi, Martin a spus ca judetul Salaj este cuprins intr-un program in acest sens, alaturi de alte opt judete de la frontiera cu Ungaria. In aceste judete se vor efectua vaccinari demonstrative cu ajutorul elicopterelor si avioanelor.

O alta informatie oferita de seful DSVSA Salaj a vizat verificarea activitatii Laboratorului de organisme modificate genetic din Salaj. Verificarea a fost efectuata de catre expertii Oficiului Veterinar si pentru Alimente (FVO). Datoratita rezultatelor obtinute, laboratorul va intra intr-un circuit functional cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Totodata, numarul angajatilor se va mari cu inca doi sau trei specialisti.

Cele patru primarii de orase salajene, luate la control

In cursul saptamanii viitoare se va declansa o inspectie teritoriala la primariile din Zalau, Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei, scopul fiind verificarea modului de gestionare a cainilor fara stapan. Un alt obiectiv care se doreste a fi atins este cel de infiintare al unor servicii proprii de gestionare a patrupedelor. Orasul Simleu Silvaniei si municipiul Zalau stau bine in aceasta privinta, cele care mai trebuie sa-si reglementeze situatia sunt Cehu Silvaniei si Jibou, a precizat Martin. Conform Legii 227/2002, Consiliile Locale ale unitatilor administrativ teritoriale au obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, servicii de gestionare a cainilor fara stapan.

Masuris fara probleme

Sarbatoarea din satul salajean Pria a decurs fara probleme din punctul de vedere al inspectorilor veterinari. Acestia au verificat 10 unitati de alimentatie publica, precum si produsele comercializate de catre acestea. Totul a decurs fara probleme, si din raportul inspectorilor a reiesit ca nu a fost depistata nici o neregula, a conchis seful DSVSA Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »