Persoanele cu dizabilităţi nu pot solicita locuinţe sociale

magazinsalajean 28 septembrie 2012 1
Persoanele cu dizabilităţi nu pot solicita locuinţe sociale

Senatorii au respins luni propunerea legislativă care prevedea includerea persoanelor cu handicap în cadrul categoriilor de persoane care pot solicita o locuinţă socială de la stat chiar dacă au deţinut una şi au înstrăinat-o înainte de declararea unui handicap.
Senatorul de Sălaj Gheorghe Pop a explicat că motivul pentru care Senatul a respins iniţiativa legislativă este simplu: „este vorba de persoane cu dizabilităţi care primiseră deja o locuinţă socială, dar au înstrăinat-o din varii cauze. În plus, s-a considerat că nu este responsabilitatea Guvernului de a acorda aceste locuinţe sociale, ci a autorităţilor locale, ele trebuie să aibă o grilă după care să acorde acest tip de locuinţe”.
Propunerea de lege a fost iniţiată de senatorul UDMR Cseke Atilla şi presupunea modificarea articolului 20 al Legii nr-448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Iniţial, în luna mai a acestui an, propunerea legislativă a primit undă verde din partea senatorilor din Comisia de administraţie publică. Cseke Attilla a arătat, la vremea respectivă, că autorităţile publice au obligaţia de a lua măsuri pentru introducerea unui criteriu de prioritate în cazul persoanelor cu handicap, astfel încât acestea să aibă dreptul de a închiria locuinţe care aparţin domeniului public ori primăriilor. Cseke a susţinut că aceste apartamente ar trebui să fie la nivelurile inferioare ale imobilelor, pentru ca accesul persoanelor cu handicap să fie cât mai uşor. Potrivit aceleiaşi propuneri respinse de Senat, odată ce ar fi primit în folosinţă aceste spaţii locative, persoanele cu handicap ar fi trebuit scutite de la plata chiriei pentru locuinţele sociale, dată fiind situaţia lor materială dificilă.

Mihaela Moldovan

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. iulian paska 30 septembrie 2012 at 17:35 - Reply

    La ileanda sunt cel putin trei apattamente care stau goale,sunt ale primariei,contractele-s expirate,zeci de cereri sunt depusede catre familii de tineri care cer spatii si primaria se face ca nu aude.rugam faceti o ancheta pe tema aceasta poate ne ajutati.

Lasa un Raspuns »