Persoanele cu dizabilitati, ajutate sa se integreze in societate

Magazin Salajean 24 aprilie 2008 0

Persoanele cu dizabilitati, ajutate sa se integreze in societateAsociatia Caritas Catolica Oradea, prin intermediul Biroul de Asistenta si Consiliere pentru Persoane cu Handicap (BACH) Zalau a facut ieri, 22 aprilie, bilantul recent incheiate, activitati de promovare a imaginii persoanelor cu dizabilitati: Pune-te in locul meu!. Campania s-a desfasurat in perioada ianuarie – aprilie a.c. si a constat in diferite activitati desfasurate in trei scoli gimnaziale din Zalau. Elevii din scoli putut experimenta senzatiile celor care se deplaseaza in carucioare cu rotile sau au fost pusi in situatia concreta de a se descurca fara a-si putea folosi ochii. Deasemenea, au fost distribuite, in cele trei scoli participante (Mihai Eminescu, Gheorghe Lazar si Simion Barnutiu), pliante informative si au fost afisate postere cu imagini si mesaje sugestive.

Prezenti si ei la intalnirea de ieri, copiii de gimnaziu implicati in activitati s-au dovedit a fi profund sensibilizati, declarand ca, daca inainte erau indiferenti la problemele persoanelor cu handicap, acum chiar le pasa, si ca acestia din urma ar trebui sa fie apreciati pentru puterea de a trece peste complexe si de a se integra intr-o societate dominata de idei preconcepute.

Au fost prezenti la discutii, alaturi de elevii de gimnaziu, tineri cu dizabilitati, parinti ai acestora, reprezentanti ai Directiei de Asistenta Sociala Comunitara Salaj, precum si coordonatorul BACH Zalau, Maria Brazdau.

Biroul de Asistenta si Consiliere pentru Persoane cu Handicap (BACH) Zalau a fost infiintat in anul 2003 ca parte a unui program national al Confederatiei Caritas Romania si este sustinut in activitatea sa de Asociatia Caritas Catolica Oradea.

Reteaua BACH este formata la ora actuala din sase birouri cu sedii in Bucuresti, Iasi, Miercurea Ciuc, Satu Mare, Oradea si Zalau si are ca principal obiectiv imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati si promovarea integrarii lor in societate. BACH desfasoara activitati de consiliere si informare pentru 80 – 100 de persoane anual si diferite activitati de sensibilizare a diferite grupuri sociale in ceea ce priveste persoanele cu handicap.

Asociatia s-a bucurat de un real succes al activitatilor de pana acum si de implicarea institutiilor publice judetene si locale in proiecte: Directia de Asistenta Sociala Salaj (care a participat cu cate un reprezentant in scolile implicate in recent incheiatul proiect), Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca (organizeaza de mai bine de trei ani olimpiade si incearca incadrarea lor in munca) etc..

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »