Permisul auto ar putea fi obtinut doar de candidati cu scoala

Magazin Salajean 23 februarie 2012 0

 Permisul auto ar putea fi obtinut doar de candidati cu scoalaPermisul de conducere ar putea fi obtinut doar de catre persoanele care au urmat invatamantul obligatoriu, in timp ce altele se vor putea urca la volan, in anumite conditii, si fara permisul auto. De asemenea, dispozitivele de detectare a aparatelor radar vor fi interzise, vitezomanii fiind nevoiti, pentru reducerea termenului de suspendare a permisului, sa participe la un stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere. Amenzile neplatite vor fi atent monitorizate si vor atrage dupa sine suspendarea dreptului de a conduce pana la achitarea contraventiei. Acestea sunt doar cateva dintre masurile incluse in proiectul Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020.

Conform proiectului, Guvernul va interzice folosirea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar ca masura impotriva agresivitatii in trafic, va introduce obligativitatea permisului de conducere pentru mopede, va reduce durata de valabilitate a permisului auto de la anumite varste, va interzice accesul pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu exceptia drumurilor comunale. Un alt aspect foarte important il reprezinta obligativitatea finalizarii invatamantului minim obligatoriu pentru obtinerea permisului de conducere. Lipsa insusirii unei educatii adecvate coincide cu agresivitatea soferilor si inclinatia spre incalcarea frecventa a regulilor de circulatie.

Noile prevederi vin si cu vesti bune pentru cei care doresc sa devina soferi. Astfel, exista posibilitatea introducerii dreptului de a conduce anumite vehicule, in intervale orare speciale si doar pe unele drumuri publice, inainte de obtinerea permisului de conducere. Acest drept va fi permis doar dupa ce persoana in cauza va urma un proces de instruire si testare, si doar in prezenta unui insotitor cu experienta, care va raspunde juridic solidar cu soferul pentru incalcarea normelor rutiere. Totodata, ar putea fi introdus si permisul provizoriu de conducere, acesta fiind valabil doar in tara si avand restrictii pentru sofer.

Amenda neachitata, adio permis!

Contestarea amenzilor de circulatie in instantele de judecata a devenit un trend in randul conducatorilor auto contravenienti. Totodata, unii soferi uita sa isi achite sanctiunile. Noile prevederi din planul de siguranta rutiera introduc posibilitatea platii pe loc a amenzii, pe baza de chitanta eliberata de agentul de politie si cu eliminarea prescrierii proceselor verbale. O parte din incasarile obtinute din amenzi vor fi varsate la buget, fara ca sumele sa fie cedate integral la bugetele locale, ca in prezent.

Ceea ce va face diferenta este tichetul de contraventie, anexat permisului auto si care va contine amenzile platite. Lipsa tichetului va atrage dupa sine suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pana la achitarea amenzilor. In cazul vehiculelor care circula cu viteza mai mare decat cea legala, vor fi majorate gradual, in functie de cuantumul vitezei, atat durata de suspendare a permisului, cat si cuantumul amenzii. Soferii care vor sa beneficieze de reducerea duratei de suspendare a permisului vor putea opta pentru programe de reabilitare comportamentala sau consiliere psihologica, pentru cursuri de conducere defensiva sau preventiva sau pentru efectuarea in spitale a unui stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere.

Procedura de examinare pentru acordarea permisului de conducere va fi modificata in sensul unei evaluari mai ample, inclusiv medico-psihologice, a abilitatilor de conducere, nu doar cu verificarea cunoasterii legislatiei si a abilitatii de a efectua anumite manevre in trafic.

Prevederile apar, deocamdata, in proiectul de act normativ mai sus mentionat care aproba strategia. Dupa ce acesta va avea putere de lege, va trebui modificata si legislatia rutiera specifica.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »