Pepenii de la marginea drumului – un posibil pericol pentru sanatate

Magazin Salajean 17 august 2011 0

Pepenii de la marginea drumului – un posibil pericol pentru sanatate Este un lucru stiut ca sfarsitul verii si inceputul toamnei sunt marcate, din punct de vedere gastronomic, de aparitia unora dintre cele mai gustoase fructe: pepenii, fie ei galbeni sau rosii. Chiar daca Salajul nu este unul din judetele unde aceste fructe sa fie cultivate, pietele agroalimentare si multe alte locatii atat din mediul rural, cat si din cel urban au pepeni din belsug, intrucat comerciantii din tara au venit sa-si vanda marfa si pe meleaguri salajene. Numai ca, acest lucru nu se face intotdeauna cu respectarea normelor in ceea ce priveste igiena spatiului de vanzare, lucru ce isi poate lasa amprenta asupra starii de sanatate a populatiei.

Ca in fiecare vara, pepenele sau „lubenita” – cum i se spune in popor – este desertul racoros pe care multi salajeni il aleg in zilele cand mercurul din termometre indica temperaturi sufocante. Cu bani relativ putini, acest fruct poate fi achizitionat atat din pietele agroalimentare, cat si din diferite locatii „presarate” prin judet, incat gospodinele se descurca usor cand vine vorba de felul trei din meniu.

Numai ca desertul din pepene poate fi si buclucas, dupa cum ne-au sesizat cativa cetateni la redactie. Oamenii sustin ca s-au trezit cu probleme gastro-intestinale dupa ce au consumat pepene rosu, fiind nevoiti sa se prezinte la medicul de familie pentru a primi tratament. „Am cumparat lubenita de la un comerciant din Zalau, am consumat-o impreuna cu familia si, la scurt timp dupa incheierea mesei, am simtit si eu si copiii stari de rau. Ne-am prezentat in aceeasi zi la medicul de familie, iar printre primele intrebari pe care acesta ni le-a adresat a fost daca am consumat lubenita. Am inteles ca nu suntem primii pacienti care au fost depistatti cu probleme de sanatate dupa ce au consunat pepene. Zilele trecute, am fost in zona unui alt comerciant de lubenita si am simtit un miros ingrozitor, de legume si fructe in putrefactie. Ne intrebam cine ii verifica pe acesti oameni care vand lubenita? Oare este tinuta corespunzator? Nu se strica daca sta zile in sir in soarele torid? Daca toate-s bune si frumoase, de ce si familia mea, dar si alti pacienti au acuzat stari de rau dupa consumarea pepenilor?”, ne-a declarat Marcel Ardelean, de 41 de ani, din Zalau.

Cetateanul ne-a declarat ca nici zona comerciantilor nu este mereu curata asa cum ar trebui, dar ca abia dupa problemele de sanatate a observat acest lucru. „Daca nu as fi patit toate aceste, nu as fi bagat de seama. Nu m-am uitat prea atent la cojile imprastiate pe jos, mereu eram atent doar sa aleg un pepene copt. Acum, insa, mi-am dat seama ca este vital ca locul din care cumperi un produs, fie el si un pepene, trebuie sa fie cat se poate de igienizat”, a spus Marcel Ardelean.

De la Ana la Caiafa

Cu toate ca omul si-a explicat cat se poate de clar punctul de vedere, problema ridicata de el nu este simpla defel, din cauza ca autoritatile ba il trimit de la o institutie la alta, ba nu sunt de gasit, august fiind perioada concediilor.

Pentru inceput, administratia locala municipala ne-a informat ca, in acest an, lubenita se vinde in 19 locatii: pe strada 22 Decembrie 1989 (fosta Crasnei, n.r.) – langa cismea si langa „Ciresica”, in cartierul Porolissum – langa statie de carburanti, pe strada Avram Iancu, pe strada Simion Barnutiu sunt cinci astfel de locatii, in timp ce alti comercianti au inchiriat spatii pe strada Armoniei, pe bulevardul Mihai Viteazul si in zona Salii Sporturilor. „Dintre comercianti, 75 la suta provin din localitatea Prundu, comuna Lunca, din judetul Teleorman, iar restul sunt din Dolj si doi din Zalau – avand plantatii in Valea lui Mihai. Comerciantii au putut inchiria spatiile in baza certificatelor de producator”, ne-au declarat reprezentantii Biroului de presa al Primariei Zalau.

Potrivit sursei citate, inspectorii administratiei locale efectueaza controale pentru a se asigura ca acesti comercianti se incadreaza in perimetrul inchiriat, dar in ceea ce priveste verificarea respectarii normelor de igiena, ne-au declarat ca este o atributie a Politiei Locale.

Purtatorul de cuvant al Politiei Locale, Lucian Trif, ne-a declarat ca politistii fac verificari in zonele in care se vand pepeni, dar ca deocamdata au fost date doar avertismente, fara sa fi fost aplicate amenzi. „Noi urmarim mai mult respectarea perimetrului pe care il au inchiriat, potrivit autorizatiei eliberate de Primaria Zalau, iar daca observam mizerie si dezordine, le atragem atentia sa curete, lucru care se intampla pana la finalul zilei”, a declarat Lucian Trif.

Verificari – doar la cerere

Nici Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj nu are un raspuns pentru problema sus amintita si care priveste igiena pastrata in locurile de comercializare a pepenilor. „Comerciantii care vand pe domeniul public lubenita nu sunt autorizati de DSP Salaj, legea neobligandu-i sa indeplineasca aceasta procedura. Acestia isi desfasoara activitatea pe baza autorizatiei emise de autoritatile locale, in urma indeplinirii anumitor conditii”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli. Acesta a precizat ca DSP poate verifica eventualele abateri de la normele igienico-sanitare doar in urma reclamatiilor punctuale primite de la populatie. “In rest, prin organele competete, autoritatea locala este indrituita sa verifice daca acei comercianti respecta normele de igiena necesar a fi respectate pe domeniul public”, a adaugat purtatorul de cuvant.

Directori in concediu

Asadar, din nou la administratia locala, care isi pastreaza punctul de vedere si arata inspre Politia Locala, care si ea face doar cele sus amintite.

In cazul altor doua institutii contactate nu am putut obtine niciun raspuns, dat fiind ca directorii sunt in concediu. Mai exact, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, Mircea Martin, este de ieri in concediu, iar directorul adjunct Razvan Chiorean nu a putut fi contactat, pana la inchiderea editiei. La fel, comisarul sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului Salaj, Claudiu Silaghi, este si el in concediu, asa ca tacere totala si in privinta acestei institutii.

Tragand linie si socotind, cel mai simplu este ca fiecare cumparator sa deschida bine ochii atunci cand vrea sa cumpere pepeni pentru desert. Asta pentru a evita situatiile neplacute cand de la un fruct racoros se ajunge direct la Urgenta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »