Pentru pesta porcina, tot vaccinu-i leacul

Magazin Salajean 12 octombrie 2006 0

Pentru pesta porcina, tot vaccinu-i leaculSanatatea animala a fost una din temele conferintei de presa organizate ieri, 11 octombrie, de catre directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj – Mircea Martin. Astfel, am fost informati ca, de la inceputul anului, in judetul Salaj, s-au inregistrat urmatoarele boli infectioase la animale: leptospiroza – 3 focare, rabie – 3 cazuri, tuberculoza bovina – 1 caz, trichineloza – 2 cazuri, pesta porcina – 3 focare, pseudopesta aviara, bruceloza ovina – in fiecare comuna s-au semnalat cazuri, bruceloza porcina – 1 caz si anemie infectioasa – 101 noi cazuri.

Potrivit directorului DSVSA din bolile enumerate mai sus cele mai multe au fost eradicate, insa mari greutati ridica bruceloza ovina si anemia infectioasa. Practic, cele doua boli ridica atatea probleme, deoarece animalele depisatate pozitiv sunt aparent sanatoase, tocmai de aceea proprietarii lor incearca sa le sacrifice sau sa le comercializeze ca animale sanatoase ori chiar sa faca schimburi de animale riscand ca, in acest fel, boala sa se transmita efectivelor sanatoase. Pentru evitarea raspandirii bolii, DSVSA face controale in teritoriu in vederea identificarii si scoaterii acestor animale din circuit, a declarat Mircea Martin, care a mai adaugat ca s-a imbunatatit cadrul legal privind despagubirile acordate proprietarilor de cabaline ce sufera de anemie infectioasa. In judetul nostru, numarul total de cai anemopozitivi este de 715, din care depistati, doar in acest an, 101. Se pare ca exista discutii avansate cu o firma din Alexandria, care va prelua direct aceste animale ce vor fi sacrificate si comercializate la export.

Cat priveste pesta porcina, directorul DSVSA ne-a informat ca cererea Romaniei de a reincepe vaccinarea impotriva pestei porcine a fost aprobata. Asta dupa ce, potrivit angajamentelor anterioare din 2003, Romania a sistat vaccinarea. Insa masura respectiva a dovedit ca nu poate tine sub control focarele de pesta porcina, astfel ca singura solutie ramanea vaccinarea. Un element de noutate in viitorea campanie de vaccinare este faptul ca se vor folosi doua tipuri de vaccinuri. Astfel, in gospodariile populatiei va incepe vaccinarea cu virus C, iar carnea respectiva va fi destinata numai consumului propriu. In schimb, in fermele comerciale va fi utilizat un alt tip de vaccin (vaccin marker), un preparat care va putea face diferentierea intre porcii care au trecut prin boala si au anticorpi, si cei care vor fi vaccinati cu virus C, care este un virus viu, atenuat. In acest fel se va face o delimitare clara intre cresterea animalelor pentru subzistenta si cresterea in sistem ferma, unde animalele vor fi sacrificate obligatoriu in abatoare, iar carnea va putea fi exportata in comunitatea europeana, a precizat Mircea Martin. In aceeasi ordine de idei, am mai fost informati cu privire la cheltuielile cu aceste vaccinari, si anume ca vor fi suportate de comunitatea europeana; care va aloca bani pentru cele 4 milioane de porci din gospodariile particulare si 1,1 milioane de porci din fermele comerciale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »