Pentru lipsa rovinietei: Soferii nu pot fi amendati de doua ori intr-o luna

Magazin Salajean 27 iunie 2012 0

Pentru lipsa rovinietei: Soferii nu pot fi amendati de doua ori intr-o lunaConducatorii auto prinsi in trafic pe drumurile nationale fara rovinieta vor fi sanctionati o singura data in decursul a 30 de zile. Deputatii au aprobat marti, 26 iunie, un proiect de lege prin care se stabileste ca, daca in termenul precizat, o persoana primeste mai multe amenzi pentru ca a circulat pe drumurile publice fara a detine rovinieta valabila, persoana in cauza va plati doar prima dintre amenzile primite.

Actul normativ stabileste unele reguli speciale in ceea ce priveste regimul juridic aplicabil contraventiei constand in circulatia pe drumurile nationale fara a detine rovinieta valabila. Astfel, procesul-verbal se intocmeste si se comunica contravenientului in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data constatarii contraventiei. Daca in acest interval sunt emise mai multe procese-verbale contravenientul va plati contraventia si tariful de despagubire doar pentru primul proces-verbal emis.

Proiectul de lege modifica Ordonanta Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din tara, fiind aprobat de deputati cu 240 de voturi pentru si trei abtineri.

Camera Deputatilor este decizionala pentru acest act normativ. In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va modifica Normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 769/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, in mod corespunzator modificarilor aduse prin prezenta lege.

Soferii pot verifica on-line valabilitatea rovinietei

Conducatorii auto au, incepand de luna aceasta, un site prin care pot verifica valabilitatea rovinietei pentru fiecare autoturism in parte. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a pus la dispozitia utilizatorilor un nou serviciu privind posibilitatea de verificare on-line a valabilitatii rovinietei. Potrivit unui comunicat de presa remis de institutie, pana la data de 1 iulie anul curent, serviciul de verificare a valabilitatii rovinietei se afla in perioada de testare.

Serviciul este disponibil pe site-ul www.cnadnr.ro. Pentru verificarea valabilitatii rovinietei este necesara completarea celor doua campuri obligatorii, respectiv numarul de inmatriculare si seria de sasiu, precum si a codului de verificare.

Conform legislatiei actuale, soferii prinsi fara rovinieta valabila risca o amenda care poate varia intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme. Achitata in termen de 48 de ore de la intocmirea procesului verbal, contravenientul poate plati jumatate din amenda minima, respectiv 125 de lei, cat este valoarea rovinietei pe un an.

Sanctiunile pentru lipsa rovinetei sunt cu mult mai mari in cazul vehiculelor de mare tonaj, aceastea putand ajunge pana la 4.500 de lei. Pe langa acestea, cei prinsi fara rovinieta trebuie sa achite si taxele catre CNADNR, intre 28 de euro pentru autoturisme si pana la 1.210 de euro pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »