Pentru inchiderea deponiei Simleului – doar promisiuni

Magazin Salajean 7 decembrie 2007 0

Pentru inchiderea deponiei Simleului - doar promisiuni

Dupa ce Primaria Simleu Silvaniei a solicitat de la Guvern, cu aproximativ doua luni in urma, 700.000 de lei pentru inchiderea deponiei orasului, autoritatile locale au primit si raspunsul de la Ministerul Mediului: un acord de principiu ca orasul va fi ajutat sa isi inchida la timp groapa de gunoi, asa cum prevede legislatia in vigoare. Acordul inseamna, insa, doar, teorie, iar Simleul ar avea mai degraba nevoie de fonduri ca lucrurile sa se poata pune in miscare. Asta – cu atat mai mult cu cat primarul Septimiu Turcas ne-a declarat ca Simleul are mai putin de 2 ani pentru a realiza acest lucru, fiind primul dintre cele patru orase din Salaj care trebuie sa isi inchida groapa de gunoi actuala. Ne-a fost stabilit termenul de 2009, dar bugetul local nu permite alocarea sumei necesare inchiderii deponiei. De aceea am solicitat de la Guvern 700.000 de lei, aceasta fiind suma estimata a fi necesara pentru inchiderea gropii de gunoi. Este o suma foarte mare, in conditiile in care veniturile proprii ale Primariei sunt de doar 5 milioane de lei.

In plus, inchiderea unei deponii este o actiune ce presupune timp si un plan care sa fie urmat. In conditiile in care administratia locala inca nu a primit sprijin financiar, este usor de inteles ca inchiderea gropii de gunoi se va face, probabil, pe ultima suta de metri.

Numai ca si daca deponia va fi inchisa, Simleu Silvaniei va avea o alta problema in ceea ce priveste gunoiul menajer. Cum la nivel de Salaj nu a fost, inca, rezolvata situatia managementului integrat al deseurilor, orasul va trebui sa isi deschida o noua deponie pe teritoriul administrativ al uneia din comunele invecinate. Probabil vom depozita gunoiul intr-o deponie din comunele Nusfalau ori Crasna, pentru ca sunt mai aproape de noi, a conchis primarul Turcas.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »