Pentru datoria de 6 milioane de lei: Spitalul Judetean de Urgenta Salaj acuza CJAS Salaj

Magazin Salajean 19 noiembrie 2009 0

Pentru datoria de 6 milioane de lei: Spitalul Judetean de Urgenta Salaj acuza CJAS Salaj

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Salaj sustine ca datoriile de circa 6 milioane de lei pe care le are unitatea la furniozorii de medicamente sunt din cauza Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, care nu sprijina suficient spitalele din judet pentru a primi bani mai multi pentru serviciile oferite populatiei.

Spitalul Judetean de Urgenta Salaj este cea mai mare unitate spitaliceasca din judet, cu datorii pe masura. Daca la utilitati si in privinta hranei pacientilor, conducerea spitalului s-a descurcat, la furnizorii de medicamente s-au acumulat restante ce ajung la circa 6 milioane de lei. De vina pentru aceasta situatie este, in opinia managerului Ioan Muresan, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj, care nu a luptat destul pentru banii spitalelor salejene, ale caror servicii sunt decontate doar 75 la suta. Sunt nemultumit de modul in care CJAS Salaj a luptat pentru banii spitalelor. Serviciile ne sunt decontate doar 75 la suta. Nu suntem absurzi, stim ca e criza, dar macar sa ne dea bani sa functionam optim. Noi avem datorii de circa 6 milioane de lei la furnizorii de medicamente si materiale sanitare. Sunt convins ca daca CJAS ar fi luptat, am fi avut bani mai multi. Responsabilitatea CJAS este sa plateasca serviciile noastre, nu sa se justifice mereu de ce nu poate face acest lucru, a declarat Ioan Muresan.

Potrivit acestuia, unitatea primeste constant somatii din partea furnizorilor ca, in lipsa platilor, vor fi sistate livrarile de medicamente si materiale sanitare si ca, abia prin eforturi majore, conducerea spitalului reuseste sa ii convinga sa nu recurga la asemenea masuri. Din putinii bani pe care ii avem, platim utilitatile, salariile si o mica suma la furnizori. Acestia mereu ne trimit adrese ca, daca nu platim, nu ne mai dau materiale sanitare si medicamente si ca ne impun penalitati. Trebuie sa discutam mereu cu ei si cu greu ii convingem sa nu intrerupa livrarile, a spus Muresan.

Acesta a explicat ca, in primele noua luni ale anului, Spitalul Judetean a realizat 22.000 de servicii medicale, in valoare totala de circa 30 de milioane de lei, insa CJAS Salaj a decontat, pentru aceeasi perioada, doar 18.000 de servicii medicale, in suma de 26 de milioane de lei. Intr-o luna, avem nevoie de 4 milioane de lei, dar primim abia 3,2 milioane de lei. Cum sa ne descurcam cu diferenta? Noi suntem Spital de Urgenta, nu putem sa le spunem bolnavilor sa mearga acasa, ca nu avem bani sa ii internam si sa ii tratam. Daca am primi cu un milion in plus in fiecare luna, am lucra in conditii optime. Altfel, e cumplit, a adaugat Ioan Muresan.

Acesta a spus ca situatia e cu atat mai grava cu cat, de cand s-au taiat sporurile, medicii si asistentele trebuie rugati sa faca ore suplimentare fara plata, pentru a acoperi deficitul de personal. Noi avem un deficit de personal foarte mare. Ca sa ne descurcam, inainte oamenii erau chemati sa inlocuiasca personalul lipsa, fiind platiti suplimentar. Acum nu poti decat sa te rogi de ei si sa speri ca vor veni sa lucreze, cu promisiunea ca le dai liber cand se va putea, in 2010 sau in 2011, a declarat managerul.

Muresan a spus ca, desi au o pondere mare din veniturile spitalului, salariile angajatilor trebuie neaparat platite, altfel existand riscul ca oamenii sa plece pentru locuri de munca platite mai bine in afara granitelor.

Centrul de hemodializa se inchide

In acelasi cadru, Muresan a informat ca bolnavii care au nevoie de servicii de dializa vor trebui sa se adreseze, de acum inainte, altor unitati care ofera asemenea servicii, intrucat Centrul de hemodializa din cadrul spitalului va fi inchis inainte de finalul anului. Nu avem bani sa il modernizam si nici locatarii blocului in care a functionat 7 ani Centrul nu si-ar da acordul in acest sens. In aceste conditii, cel mai bine e sa fie inchis si spitalul sa ramana doar cu o statie de hemodializa, ce va avea doar doua aparate, a spus managerul.

Potrivit acestuia, bolnavilor le-au fost trimise adrese prin care sa li se aduca la cunostinta necesitatea gasirii altor furnizori de servicii de dializa.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »