Pentru actuala taxa de poluare: Adio programari la RAR Salaj

Magazin Salajean 10 decembrie 2010 0

Pentru actuala taxa de poluare: Adio programari la RAR Salaj

Salajenii care aspira sa-si inmatriculeze masinile second-hand aduse din strainatate, dar care nu si-au facut inca programare la Registrul Auto Roman Salaj, pot sa-si ia adio de la actuala taxa de poluare si sa-si afunde bine mainile in buzunare dupa mai multi galbeni. Programarile pentru efectuarea verificarii tehnice in vederea inmatricularii masinilor se mai poate realiza doar dupa data de 3 ianuarie, anul viitor. Singura lor sansa ar fi ca zvonurile potrivit carora pentru masinile achizitionate pana la finele anului 2010 sa se perceapa actuala taxa de poluare si in prima parte a lunii ianuarie 2011, sa devina o certitudine.

Salajenii care vor sa-si inmatriculeze masinile aduse din strainatate trebuie sa stie ca programarile la Registrului Auto Roman (RAR) Salaj se mai pot face doar pentru anul viitor. Potrivit reprezentantilor RAR Salaj, aproximativ 120 de masini trec zilnic poarta institutiei, programate pentru verificare tehnica si omologare, motiv pentru care angajatii serviciului lucreaza pana la ore tarzii in fiecare zi. Prin urmare, si programarile facute de catre proprietarii de autoturisme au ocupat intreaga luna decembrie a anului in curs.

Purtatorul de cuvant al RAR, Lorena Buhnici, ne-a declarat ca persoanele care nu reusesc sa obtina o programare pana la sfarsitul anului vor trebui sa isi inmatriculeze vehiculele in conformitate cu taxele de poluare aflate in vigoare anul viitor. Asta, in conditiile in care, la RAR Salaj, programari pentru efectuarea verificarii tehnice in vederea inmatricularii se mai fac doar dupa data de 3 ianuarie 2011.

Coada si la inmatriculari

Aproximativ 430 de autovehicule au fost inmatriculate numai in primele zile ale lunii decembrie. Potrivit sefului Serviciului Public Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor Salaj, Remus Stanciu, numarul de inmatriculari a crescut cu mult fata de lunile anterioare inca de la inceputul lunii noiembrie. Incepand de la finele lunii noiembrie inregistram zilnic aproximativ 100 dosare pentru inmatricularea autovehiculelor, cu mult peste numarul celor inregistrate in lunile anterioare. De la inceputul lunii noiembrie si pana in prezent au fost inmatriculate 1.725 de autovehicule, in timp ce in aceeasi perioada a anului trecut erau inmatriculate putin peste 1.000 de masini, a declarat Remus Stanciu.

Potrivit acestuia, in timp ce numarul de inmatriculari este in crestere, numarul solicitarilor de eliberare a numerelor provizorii a scazut drastic. La inceputul lunii noiembrie, eliberam aproximativ 100 de numere provizorii zilnic, iar in prezent numarul acestora a scazut la circa 30 pe zi, a declarat seful Serviciului de Inmatriculari, adaugand ca multi proprietari de autoturisme prefera sa-si intocmeasca luna aceasta dosarul in vederea inmatricularii pentru a evita plata taxei de poluare prevazuta pentru anul viitor.

Inmatriculari dupa normele actuale si in 2011?

Potrivit unor surse neoficiale, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, cel mai probabil, in ceea ce priveste autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de 31 decembrie 2010 si care nu au fost inmatriculate in tara pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, acestea vor beneficia de nivelul taxei actuale pe poluare. Proprietarii autovehiculelor trebuie sa aiba doar decizia de calcul eliberata de Directia Generala a Finantelor Publice si sa dovedeasca faptul ca au achizitionat masina inainte de finele anului in curs.

Autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 31 decembrie 2010 pot fi cele pentru care a fost lansata comanda ferma anterior acestei date si pentru care se face dovada platii integrale sau a unui avans si cele pentru care se poate dovedi ca au fost deja introduse in tara. De acelasi nivel al taxei de poluare beneficiaza si autovehiculele pentru care s-a eliberat dovada de inmatriculare provizorie, declara aceleasi surse.

Taxa de poluare -in crestere

Salajenii spun ca se grabesc sa-si omologheze masinile in acest an deoarece de anul viitor taxa se majoreaza cu 50 la suta si nu isi vor mai putea permite inmatricularea lor. Potrivit propunerilor Guver-nului, cea mai mare valoare a taxei de poluare pentru anul 2011 ar urma sa fie de 32.000 de euro si ar putea fi platita pentru inmatricularea unei masini cu motor de 3.200 de centimetri cubi, veche de 20 de ani. Majorari vor fi inregistrate si la taxa pentru Euro 3, care va incepe de la 1.095 de euro si poate ajunge la 3.800 de euro.

In cazul Euro 4, taxa va varia intre 438 si 2.120 de euro, iar taxa de prima inmatriculare pentru masinile de lux va ajunge la valoarea de 7.660 de euro. Pentru prima data, aceste modificari legislative vizeaza si motorizarile Euro 5, chiar si masinile noi, fiind stipulata o taxa si pentru inmatricularea acestora. Valorile sunt cuprinse intre 95 si 2.200 de euro in functie de capacitatea motorului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »