Pentru a-i tine in spate pe toti somerii indemnizati: AJOFM Salaj are nevoie de peste 6 milioane de lei

Magazin Salajean 13 august 2010 0

Pentru a-i tine in spate pe toti somerii indemnizati: AJOFM Salaj are nevoie de peste 6 milioane de lei

Aproape 4.800 de salajeni primesc, in prezent, ajutor de somaj, statul cheltuind cu ei, in fiecare luna, circa 2,2 milioane de lei. Fondurile alocate Salajului la inceputul lui 2010 pentru plata persoanelor fara un loc de munca sunt, insa, pe terminate. Cu toate acestea, AJOFM Salaj sustine ca indemnizatiile vor ajunge la timp in buzunarele oamenilor, intrucat, de la bugetul statului va fi asigurata diferenta de bani, in valoare de 6,2 milioane de lei, asa cum s-a intamplat si in alti ani in care bugetul asigurarilor pentru somaj a fost insuficient.

Bugetul alocat Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj la inceputul acestui an pentru asigurarea protectiei sociale a salajenilor disponibilizati se va epuiza la sfarsitul lunii septembrie, ne-au declarat reprezentantii institutiei.

AJOFM Salaj a platit, pana la finele lunii iulie, ajutoare de somaj in valoare de aproape 24,7 milioane de lei, din totalul de 29,6 milioane de lei alocati pentru plata indemnizatiilor, a veniturilor de completare si a platilor compensatorii in 2010. Avand in vedere cuantumul total al indemnizatiilor de somaj si al veniturilor de completare care se vor achita in luna august 2010 in suma de 2,215 milioane de lei, rezulta faptul ca sumele alocate la acest moment acopera inclusiv necesarul de plata din luna septembrie, sustin oficialii agentiei. Astfel, pentru plata tuturor indemnizatiilor si a veniturilor de completare din cursul acestui an, AJOFM Salaj ar avea nevoie de o sumplimentare cu aproape 6,2 milioane de lei.

Necesarul de bani ar putea fi semnificativ mai mare daca luam in calcul previziunile deloc optimiste ale conducerii agentiei salajene, care se asteapta la un val de disponibilizari. Din pacate, in lunile urmatoare, ne vom confrunta cu o crestere a numarului de someri si, implicit, a ratei somajului, ca urmare a disponibilizarilor din sectorul bugetar si a valului de absolventi, in principal fosti liceeni, care se vor inscrie la agentie pentru a primi indemnizatie. Trendul ascendent va continua si in octombrie-noiembrie, cand sectoare precum constructii si transporturi obisnuiesc sa renunte la personal, sustine Romeo Sarca, directorul AJOFM Salaj.

Cu toate acestea, oficialul da garantii ca niciun somer din judet nu va ramane fara indemnizatia de la stat: Primordial pentru noi este sa platim ajutoarele de somaj, chiar si in conditiile in care fondurile alocate s-au consumat. Legea stabileste ca deficitul bugetar se acopera prin subventii de la stat, asa cum s-a procedat in fiecare an in care bugetul asigurarilor pentru somaj a fost insuficient. Anul trecut, spre exemplu, sumele alocate la inceput de an ne-au ajuns mai putin decat cele pe 2010, dar nu au existat probleme in ceea ce priveste plata indemnizatiilor catre persoanele fara loc de munca, pentru ca statul ne-a asigurat diferenta de bani.

La nivelul judetului Salaj exista 8.555 de persoane fara un loc de munca, dintre care 4.754 beneficieaza de indemnizatie, conform AJOFM.

Anticipand pentru perioada imediat urmatoare o reducere a numarului de salariati fata de prognoza utilizata la constructia initiala a bugetului, Guvernul va majora cu 1,1 miliarde de lei, in urma unei rectificari, cheltuielile pe acest an ale bugetului asigurarilor pentru somaj. Dificultatile economice se vor reflecta si in evolutia de pe piata muncii: numarul de salariati se va reduce cu 1,8 la suta fata de o crestere cu 0,9 la suta in prognoza utilizata la constructia initiala a bugetului, atentioneaza Guvernul in proiectul primei rectificari bugetare din acest an.

Necesarul de bani va fi asigurat prin diminuarea alocatiilor de la ministerele Educatiei, Apararii, Justitiei, Transporturilor, Agriculturii, pentru evitarea declansarii unor conflicte sociale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »