Pensiunile salajene din mediul rural, evitate de turisti

Magazin Salajean 14 mai 2007 0

Din punctul de vedere al structurilor de primire turistica salajene cu functiuni de cazare turistica, putem spune ca suntem pe fagasul normal. Potrivit statisticilor judetene, in primele trei luni ale acestui an au fost deschise 15 astfel de structuri noi, din care doua hoteluri, trei pensiuni turistice rurale, o tabara de elevi si prescolari, patru pensiuni turistice urbane, trei vile, un motel si un hotel pentru tineret.

In perioada analizata, capacitatea de cazare turistica a fost de 44.101 locuri, iar ponderea cea mai mare de ocupare au detinut-o hotelurile (28,2 la suta), urmate de pensiunile turistice urbane (21,2 la suta), de vilele turistice (16,3 la suta), hotelul pentru tineret (12,7 la suta), taberele de elevi si prescolari (9,8 la suta), pensiunile turistice rurale (6,5 la suta) si motelurile (5,3 la suta).

Din aceeasi statistica reiese ca numarul de sosiri ale vizitatorilor in structurile de primire turistica a fost de 3.804, din care 3.330 au fost romani si 474 straini. Directorul Directiei Judetene de Statistica Salaj, Elena Muresan, a afirmat ca, din numarul total de sosiri, aproximativ 33, 1 la suta s-au cazat la hoteluri, 32,8 la suta in pensiunile urbane, 15,4 la suta in hotelul pentru tineret, 12,3 la suta in vile, 3,8 la suta in moteluri. Cele mai evitate zone agroturistice au fost cele din mediul rural, ponderea inregistrata fiind de 1,8 la suta din numarul total de turisti dornici de cateva clipe de liniste. In aceeasi situatie s-au aflat si taberele de elevi si prescolari, cu o pondere de ocupare a locurilor mult mai scazuta decat aceea din pensiunile rurale, respectiv 0,8 la suta.

Cat priveste numarul de innoptari, in primele trei luni ale acestui an acesta a fost de 12.492, din care 10.741 turisti romani si 1.751 turisti straini. Tot hotelierii au avut castigul cel mai mare de pe urma turistilor, majoritatea dintre acestia (62,8 la suta) preferand sa-si petreaca sejurul in astfel de structuri. Pe locul al doilea s-au aflat pensiunile urbane (17,1 la suta), urmate de vilele turistice cu 17,1 la suta, hotelul pentru tineret cu 8,2 la suta, motelurile cu 1,7 la suta. Pensiunile turistice rurale si taberele de elevi si prescolari au fost evitate de turisti si de aceasta data, unde, conform statisticilor, au innoptat doar 0,8 la suta, respectiv 0,2 la suta din total.

Indicele de utilizare neta a capacitatii de cazare turistica in functiune a fost de 28,3 la suta. Hotelurile au inregistrat cel mai mare indice de utilizare (63 la suta), urmate de pensiunile turistice urbane (22,9 la suta), hotelul pentru tineret (18,3 la suta), vilele turistice (15,9 la suta), motelurile (9,2 la suta). Pe ultimele locuri s-au clasat pensiunile turistice rurale, cu 3,3 la suta, si taberele pentru elevi si prescolari cu 0,7 la suta.

Daca analizam aceste statistici judetene, putem sa deducem ca, desi numarul structurilor de primire turistica cu functiuni de cazare turistica a crescut, pensiunile amplasate in mediul rural pierd din ce in ce mai mult teren in fata celor situate in mediul urban. Pacat….

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »