Pensionarii salajeni incep protestele de strada

Magazin Salajean 17 martie 2010 0

Pensionarii salajeni incep protestele de strada

Pensionarii vor iesi in strada, in data de 26 martie, pentru a-si exprima public nemultumirile. Decizia a fost luata la nivel national, de catre Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania care a stabilit programul protestelor ce vor demara, de saptamana viitoare, prin pichetarea prefecturilor si a Guvernului. Si pensionarii salajeni vor iesi in strada, in 26 martie, pentru a-si manifesta nemultumirea in fata Prefecturii Salaj. Am depus deja, in data de 15 martie, o adresa la Primaria Municipiului Zalau, prin care am solicitat acordul pentru pichetarea Prefecturii Salaj, in data de 26 martie, intre orele 11:00 si 12:00. Vor participa la miting reprezentanti ai sindicatului din tot judetul, ne-a spus Ilie Gorgan, liderul Sindicatului Liber al Pensionarilor (SLP) Salaj, in cadrul unei conferinte de presa sustinute, ieri, la sediul sindicatului. In cazul in care solicitarile pensionarilor nu vor fi solutionate, sindicalistii vor continua actiunile de protest, culminand cu un mare miting organizat in fata Palatului Parlamentului, in ziua in care se va vota noua lege a pensiilor. La acest miting vor participa si membrii sindicatelor salariatilor, in total fiind vorba de aproximativ 10.000 de persoane.

Principalele nemultumiri ale pensionarilor sunt legate de nerespectarea legii prin care se majora valoarea punctului de pensie, de coplata in sanatate si de reducerea numarului tichetelor de tratament. In viitoarea lege a pensiilor se doreste sa se decupleze punctul de pensie de salariul mediu brut, acest lucru inseamna o majorare foarte mica a pensiilor. Vor sa relationeze punctul de pensie cu inflatia, care nu este stabilita la valoarea reala. In acest caz, oricat vor creste salariile, pensiile raman pe loc. Ca urmare, puterea de cumparare a pensionarilor scade, in fiecare luna, a afirmat liderul SLP Salaj.

Un singur parlamentar apara drepturile pensionarilor

Conducerea SLP Salaj a cerut si sprijinul parlamentarilor din judet pentru ca pensionarii sa-si primeasca drepturile stabilite prin lege. In data de 4 martie, le-am inaintat parlamentarilor din Salaj, o scrisoare deschisa prin care le-am cerut ajutorul, sa nu voteze noua lege a pensiilor, decat in conditiile in care valoarea punctului de pensie ramane la 45 la suta din salariul mediu brut pe economie. N-am primit decat un singur raspuns, in data de 8 martie, de la senatorul Gheorghe Pop, in care scrie: << Va asigur ca parlamentarii Partidului Social Democrat si personal nu vom vota legea in conditiile in care valoarea punctului de pensie nu va mai fi de 45 la suta din salariul mediu brut pe economie. Daca legea trece in Parlament, in cadrul PSD s-a decis ca vom depune o motiune de cenzura >>. Din pacate, n-am primit niciun alt raspuns scris din partea celorlati parlamentari.

Din contra, unul chiar ne-a descurajat si ne-a criticat ca ne implicam prea mult in deciziile statului cu aceste actiuni de protest, a mentionat Gorgan, recunoscand in cele din urma ca este vorba de deputatul Lucian Bode.

Inca se aduna semnaturi

Sindicalistii pensionarilor salajeni inca mai aduna semnaturi pentru a le atasa dosarului de judecata impotriva Casei Judetene de Pensii Salaj. In mai putin de o luna, va avea loc primul termen de judecata al pensionarilor salajeni impotriva Casei de Pensii Salaj, respectiv in 13 aprilie. Pana la inregistrarea dosarului de judecata, am avut 4.309 semnaturi ale pensionarilor din tot judetul. Am mai primit si acum tabele cu semnaturi din Hida, chiar si din Zalau. Cei care doresc sa se alature cauzei, sa lupte alaturi de noi pentru a-si primi drepturile, mai au timp, pana in data de 5 aprilie, sa semneze tabelele, a spus liderul SLP Salaj. Pensionarii care vor sa apara in listele cu semnaturi sunt asteptati la sediul sindicatului din Zalau, de pe strada 9 Mai, nr. 4., etaj doi, camera 32.

In cazul in care instanta nu le va da castig de cauza pensionarilor, liderii sindicalisti vor face recurs la Curtea de Apel Cluj, a carei sentinta va ramane irevocabila si executorie. Daca nu vom avea castig de cauza in instantele din Romania, vom cere ajutorul Comisiei Europene. Si in cel mai rau caz, daca nu ne vom primi drepturile castigate prin munca de-o viata, cel putin vom avea parte de un castig moral, ca nu am stat cu mainile in san si ca am facut tot ce ne-a stat in putinta, a incheiat Ilie Gorgan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »