Pensionarii salajeni dau in judecata Casa Judeteana de Pensii

Magazin Salajean 25 februarie 2010 0

Pensionarii salajeni dau in judecata Casa Judeteana de Pensii

Peste 4.000 de pensionari din Salaj au actionat in judecata Casa Judeteana de Pensii (CJP), prin intermediul filialei judetene a Sindicatului Liber al Pensionarilor, pentru a obliga institutia sa acorde pensii la o valoare a punctului de 826,2 lei, reprezentand 45 la suta din salariul mediu brut.

Solicitam CJP Salaj sa actualizeze pensiile, ince-pand cu 1 ianuarie 2010, in conformitate cu prevederile legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, adica stabilirea pensiilor la o valoare a punctului de pensie la 826,2 lei, reprezentand 45 la suta din salariul mediu brut la fundamentarea bugetului de asigurari sociale de stat pe anul 2010, a declarat, ieri, Ilie Gorgan, presedintele SLP Salaj, in cadrul unei conferinte de presa. In 2010, valoarea punctului de pensie a fost stabilita sub valoarea minima de 45 la suta admisa prin lege, la 33,7 la suta din salariul mediu brut pentru anul in curs.

La inceputul acestei luni, respectiv in 2 februarie, sindicalistii pensionari au demarat, la nivel de judet, o actiune de strangere de semnaturi ale pensionarilor care doresc sa participe la actionarea in instanta a statului roman. In termen de zece zile, cat a durat actiunea, s-au strans peste 4.300 de semnaturi ale pensionarilor din tot judetul. Pensionarii nu puteau actiona in instanta Guvernul, decat in nume propriu.

Astfel ca, am initiat aceasta actiune de strangere de semnaturi. Initial, tabelul cu semnaturi trebuia sa reprezinte si interesele pensionarilor pentru grupele de munca I si II, insa juristii din cadrul compartimentul juridic al CNSLR Fratia, cu sprijinul carora am reusit sa intocmim dosarul de judecata, ne-au sfatuit sa ne solicitam punctual drepturile. Am hotarat astfel sa dam in judecata CJP Salaj. Tabelul cu semnaturi a fost anexat dosarului de judecata depus in data de 22 februarie, la Tribunalul Salaj.

Daca ni se va da castig de cauza, toti cei peste 4.300 de pensionari isi vor primi, retroactiv, cu incepere de la 1 ianuarie, anul curent, drepturile de pensii la valoarea punctului de pensie de 45 la suta din salariul brut la funda-mentarea bugetului de asigurari sociale de stat pe anul 2010. In caz contrar, ne vom adresa Curtii de Apel Cluj, a careri hotarare va fi definitiva si obligatorie, ne-a declarat Ilie Gorgan, adaugand ca, in cazul in care instantele din Romania nu le vor da castig de cauza, se vor adresa Curtii Europene pentru Drepturile Omului.

In prezent, SLP Salaj este format din 38 de filiale si are aproximativ 19.500 de membri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »