Pensionarii salajeni cer ajutorul deputatului Mirel Talos

Magazin Salajean 22 martie 2010 0

Pensionarii salajeni cer ajutorul deputatului Mirel Talos

Pensionarii salajeni s-au intrunit, vineri, la sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Zalau, pentru a-si spune nemultumirea, in fata deputatului Mirel Talos, cu privire la proiectul Legii pensiilor propus de premierul Emil Boc. La intrunire au participat presedintele CARP Zalau, Ioan Ivascau, liderul Sindicatului Liber al Pensionarilor (SLP) Salaj, Ilie Gorgan, si deputatul liberal Mirel Talos, precum si reprezentanti ai pensionarilor din Romanasi, Jibou, Creaca si altii. Primul care a luat cuvantul a fost Ivascau, care a acuzat actuala conducere a Guvernului pentru slaba… guvernare. Cei care nu cunosc istoria si nu o respecta, nu au viitor. Asta se intampla in prezent, nu se tine seama ca am cladit orase, ca am lucrat o viata intreaga pentru bunastarea noastra, a urmasilor nostri si a lor. De aceea, astazi, facem un apel parlamentarilor sa nu semneze proiectul de lege in conditiile in care valoarea punctului de pensie nu va fi de 45 la suta din salariul mediu brut pe economie, a mentionat presedintele CARP Zalau.

Raspunsul deputatului Mirel Talos a fost pozitiv in acest sens, asigurand pe cei prezenti ca le va respecta doleantele. Suntem in al doilea an de descrestere economica, de cand se afla la putere Partidul Democrat Liberal, si tot nu exista pespective pentru redresare. Mai mult, singura modalitate in care Guvernul Boc a actionat este de reducerea cheltuielor din banul public, prin reducerea punctului de pensie, cu care nu sunt de acord. Reglarea deficitului la nivel national nu se realizeaza prin taierea pensiilor, ci prin crestere economica. Compensarea cu rata inflatiei, cum specifica proiectul legislativ nu asigura cresterea puterii de cumparare a pensionarilor, ci doar a valorii deficitului de pensie. Astfel, sustin ca valoarea punctului de pensie trebuie sa ramana la 45 la suta din salariul mediu brut pe economie, cum este in prezent. De fapt, cum ar trebui sa fie in prezent, si nu 39 la suta, cum este din anul 2009 incoace.

Am atacat la Curtea Constitutionala decizia de relationare a punctului de pensie cu inflatia. Am luat legatura cu Avocatul Poporului, sa reprezinte partea interesului public in fata autoritatilor, a declarat Mirel Talos. Totodata, deputatul liberal a subliniat trei aspecte cu care nu este de acord in ceea ce priveste noul proiect de lege a pensiilor. Nu suntem de acord cu schimbarea valorii punctului de pensie in functie de inflatie. Nu suntem de acord cu egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani.

De asemenea, nu suntem de acord cu plafonarea pensiei la cinci salarii. In plus, ca liberali, avem o problema cu modalitatea in care a fost propusa aceasta lege a pensiilor, pentru ca nu a fost supusa dezbaterii publice. De aceea, prin PNL, am initiat o dezbatere la nivel local, pentru propunerea unui amendament la acest proiect. Pensia trebuie sa ramana la valoarea raportata la cresterea economica. Pensia nu este o mila a statului, ci un drept, a incheiat deputatul Talos.

Desi initial i-a multumit pentru prezenta, liderul SLP Salaj, Ilie Gorgan, l-a criticat pe deputatul Mirel Talos, pentru faptul ca nu i-a raspuns unei solicitari scrise din partea sindicatului. Apreciez ca il avem astazi printre noi, pensionarii, pe deputatul Talos, pentru ca avem nevoie de informatii si sugestii despre cum sa actionam in astfel de situatii, cum este cea de acum. Insa sunt nemultumit ca n-am primit niciun raspuns oficial la scrisoarea adresata in 4 martie, prin care l-am rugat, la fel ca pe toti parlamentarii din judet, sa nu semneze proiectul de lege daca valoarea punctului de pensie nu este de 45 la suta din salariul mediu brut pe economie, a spus Gorgan.

Printre nemultumirile pensionarilor, alaturi de valoarea punctului de pensie, se numara si cele legate de grupele de munca I si II. In fapt, in data de 26 martie, conform calendarului de proteste al Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, din care face parte si SLP Salaj, pensionarii salajeni vor picheta, intre orele 11:00 si 12:00, Institutia Prefectului Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »