Pensionarii sălăjeni dau în judecată Casa de Pensii

Magazin Salajean 15 aprilie 2011 0

Pensionarii sălăjeni dau în judecată Casa de Pensii

Sute de sălăjeni au depus contestaţii la Casa Judeţeană de Pensii Sălaj, nemulţumiţi de faptul că li se reţine 5,5 la sută pentru asigurări de sănătate din drepturile de pensie. Mai mult, trei dintre aceştia au ales deja calea instanţelor de judecată pentru anularea deciziei de reţinere a acestor procente din pensie.

Reclamaţiile curg gârlă la sediul Casei Judeţene de Pensii Sălaj, reprezentanţii instituţiei primind zilnic contestaţii din partea asiguraţilor nemulţumiţi de faptul că pensia li s-a diminuat cu 5,5 la sută în contul asigurărilor de sănătate. Directorul instituţiei, Filonaş Chiş, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă suţinută ieri, că până în prezent au fost înregistrate peste 400 de contestaţii. Iar numărul creşte de la o zi la alta. Zeci de contestaţii se depun zilnic la sediul instituţiei de către asiguraţii nemulţumiţi de reducerea drepturilor de pensie cu 5,5 la sută pentru contribuţia la sănătate. În prezent, numărul plângerilor a ajuns la 442, pentru fiecare dintre acestea fiind nevoiţi să răspundem în scris că trebuie să acţionăm potrivit legii, a declarat Chiş Filonaş.

Astfel, singura cale rămasă la îndemâna reclamanţilor rămâne cea a instanţelor de judecată. Potrivit sursei citate anterior, trei dintre reclamanţii care au primit deja răspunsul negativ au deschis deja dosare în instanţă împotriva Casei de Pensii Sălaj, în care cer anularea deciziei de reţinere a contribuţiei la asigurările de sănătate.

Contribuţie doar pe diferenţă

Tot pe tema perceperii unei contribuţii din pensii pentru asigurările de sănătate a avut loc, în cursul zilei de ieri, la Instituţia Prefectului judeţului Sălaj, o întâlnire de lucru între conducerea CJP Sălaj, prefectul judeţului Vegh Alexandru, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Zalău, Ioan Ivaşcău, precum şi preşedintele Uniunii Judeţene a Pensionarilor din Sălaj, Teofil Dreptate.

Reprezentantul CARP Zalău ne-a declarat ieri că susţine nemulţumirea pensionarilor, mai ales că legea nu este aplicată corect. Legislaţia privind perceperea contribuţiei din pensie pentru asigurări de sănătate este ambiguă, neclară. Potrivit textului de lege, aplicarea procentului de 5,5 pentru asigurări de sănătate se va face doar pentru diferenţa rezultată între pensia beneficiarului şi 740 de lei, stabilit prin lege, şi nu asupra întregii sume, a declarat Ioan Ivaşcău.

Conform Hotărârii de Guvern 150/23 februarie 2011, contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei este de 5,5 la sută aplicată asupra acestor venituri şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie neta mai mică de 740 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »