Pensionarii primesc mai mulţi bani pe cuponul de pensie

Mihaela Oprea 4 septembrie 2012 0
Pensionarii primesc mai mulţi bani pe cuponul de pensie

Peste 22.700 de pensionari sălăjeni vor primi în următoarele luni, începând din septembrie, pensii majorate. Sumele reţinute ilegal şi intrate în contul asigurărilor de sănătate vor fi restituite acestora, în tranşe egale, începând din această lună.
Directorul executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii Sălaj, Florian But, ne-a declarat că Ordonanţa de Urgenţă nr. 17 din 16 mai 2012 stabileşte modalitatea de restituire a sumelor reţinute în perioada aprilie 2011 – aprilie 2012 din drepturile de pensii drept contribuţie la asigurările de sănătate. “Graficul privind restituirea sumelor către beneficiarii drepturilor de pensii cărora le-au fost reţinute contribuţiile la sistemul de sănătate a fost aprobat. Aceşti bani se vor restitui în tranşe egale începând cu luna septembrie. Este vorba de sumele care s-au oprit din drepturile acestora de pensii în perioada aprilie 2011 – aprilie 2012 şi care vor fi returnate în tranşe egale, din septembrie 2012, până în septembrie 2013”, ne-a spus Florian But.
Potrivit acestuia, la nivelul judeţului sunt 22.709 beneficiari care vor primi în lunile ce urmează mai mulţi bani pe cuponul de pensie. “Ajustările privind sumele ce trebuie restituite acestora se fac la nivel naţional, fiind prelucrate în baza de date”, a afirmat But.
Pentru sumele reţinute în perioada ianuarie – martie 2011, restituirea s-a realizat în tranşe lunare egale în perioada iunie – august 2012. În baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate în 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 lei li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5 la sută drept contribuţii la CASS. Curtea Constituţională a decis că banii au fost opriţi ilegal şi că pensionarii ar fi trebuit să plătească la Sănătate doar pentru suma care depăşea pragul de 740 de lei din pensie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »