Pensionarii, povara societatii romanesti si a generatiei tinere?

Magazin Salajean 4 noiembrie 2009 0

Pensionarii, povara societatii romanesti si a generatiei tinere?

De la o zi la alta, traiul pensionarilor este tot mai greu, mai ales acum, in prag de iarna, cand facturile intrec cu mult pensia lunara. Faptul ca pensiile nu sunt majorate, in ciuda promisiunilor Guvernului, este inca un lucru care ii impinnge pe pensionari sa apeleze la imprumuturi, care sa-i ajute sa treaca mai usor de la o luna la alta. Despre problemele ce la intampina persoanele de varsta a treia si solutiile de criza pe care acestea le gasesc, am stat de vorba cu presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Zalau, Ioan Ivascau.

Reporter: Domnule presedinte, cunoastem, in mare, preocuparile CARP Zalau, in ceea ce priveste sprijinul financiar pe care il acordati membrilor casei, cat si activitatile de protectie sociala pe care le realizati. Cum apreciati, totusi, afirmatiile facute de numerosi politicieni, si nu numai, potrivit carora pensionarii reprezinta o povara pentru sociatate, dar si pentru generatia tanara?

Ioan Ivascau: Sunt afirmatii pe cat de false, pe atat de nocive. In primul rand, covarsitoarea majoritate a pensionarilor a depus o activitate utila timp de multi ani si a contribuit la crearea bugetului de asigurari sociale pentru a avea o batranete decenta care, din pacate, nu se regaseste in viata lor. In al doilea rand, faptul ca numarul pensionarilor este mult mai mare decat al persoanelor active, in niciun caz nu este vina lor, iar societatea nu are dreptul sa-i neglijeze sau sa-i abandoneze, ceea ce, din pacate, se intampla. In al treilea rand, cred sincer ca generatia tanara ar putea sa impartaseasca din experienta lor, sa-i ia ca model de viata in activitate si nicidecum sa nu-i considere ca o povara.

Reporter: Cu ce poate CARP sa compenseze sau sa completeze macar o parte din nevoile si lipsurile pensionarilor?

I. V.: CARP organizeaza si desfasoara o activitate complexa si diversificata in favoarea pensionarilor membri ai casei, in plan financiar, cultural-sportiv si de protectie sociala. Legat de domeniul financiar, va pot spune ca circa 6.000 de membri se imprumuta anual de la CARP, cu sume cuprinse intre 1.000 si 3.500 de lei. Suma totala pe care o vom acorda anul acesta depaseste 65 de miliarde de lei vechi, dobanda anuala de imprumut fiind de 11 la suta. Pentru membrii nostri cu o situatie economica si de sanatate precara, acordam la cerere si pe baza de ancheta sociala ajutoare nerambursabile in suma fixa de 50 de lei, cuantumul acestora in anul 2009 va fi de circa 15.000 de lei. Acordam, de asemenea, urmasilor legali ai membrilor decedati ajutoare de deces, in sume variind in functie de vechimea in CARP a pensionarului decedat. In cele 10 luni ale anului in curs, s-au acordat ajutoare de deces in suma totala de 52.666 de lei. Privind domeniul cultural-sportiv, va pot spune ca zilnic, la Clubul pensionarilor, isi petrec dupa-amiezele in jur de 30-40 de pensionari jucand sah, table sau carti. De trei-patru ori pe an organizam concursuri cu premii, cupe, medalii si diplome. Periodic, organizam expozitii de pictura, goblenuri si icoane realizate atat de pensionari cat si de persoane tinere.

Anual, de regula in sezonul cald, organizam patru-sase excursii cu pensionarii, 50 la suta din tariful de transport fiind suportat de CARP, suma cheltuita in acest an fiind de 2.500 de lei. Recent, am luat initiativa de a organiza un cor al pensionarilor si facem un apel, pe aceasta cale, tuturor pensionarilor din Zalau care au mai practicat sau care au aptitudini in aceasta activitate, sa se inscrie la cor. Repetitiile au loc miercuri, de la ora 18, la Clubul CARP. Pentru inceput, intentionam sa prezentam spectacole in Zalau, apoi in judet si, cu timpul, in tara si chiar in strainatate.

Reporter: Concret, ce anume faceti pentru protectia sociala a pensionarilor membri CARP?

I. V.: Avem relatii de colaborare cu cinci cabinete medicale de specialitate: interne, oftalmologice, stomatologice, ORL si reflexoterapie, unde consultatiile se fac gratuit sau cu reducere. Pensionarii care isi comanda ochelari de vedere primesc un discount de 25 de lei din valoarea facturii, in timp ce operatiile dentare se efectueaza cu 20-25 la suta mai ieftin decat tariful normal. A reinceput activitatea la cabinetul de reflexoterapie, unde consultatia si programarea sunt gratuite, iar tratamentul este cu 50 la suta reducere pe sedinta. De asemenea, colaboram cu farmacia Guliver, unde membrii CARP beneficiaza de o reducere de cinci la suta din medicamentele cumparate. Incepand cu luna august, anul acesta, realizam in doua zile pe luna testarea gratuita a auzului, in vederea obtinerii, daca este cazul, de aparate auditive gratuite. Din aceasta luna vom realiza aceste testari si in alte localitati din judet, dupa un program stabilit impreuna cu reprezentantii Institutiei Prefectului Judetului Salaj. Tot ca si o masura de protectie sociala, acordam cate 25 de lei fiecarui pensionar membru CARP care efectueaza tratament in statiunile balneoclimaterice.

Reporter: Cum s-au obisnuit membrii CARP cu Centrul de Internet?

I. V.: Dupa cum ati vazut, toate cele sase calculatoare sunt ocupate de pensionari. Unii dintre ei sunt deja formati si stiu sa acceseze internetul, iar o parte se initiaza in accesare. Nu pot sa nu amintesc de colaborarea deosebita cu Biblioteca Judeteana Ioan Scipione Badescu Salaj, care, prin intermediul unui instructor, prezent zilnic aici, pregateste gratuit pe toti cei care doresc sa utilizeze internetul. Relatii amanuntite se pot obtine despre acest centru, precum si despre toate activitatile desfasurate, de la secretariatul CARP Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »