Pensionarii isi cer drepturile (ne)date de Guvern

Magazin Salajean 5 februarie 2009 0

Pensionarii isi cer drepturile (ne)date de Guvern

Pensionarii se pregatesc de proteste, dar vor si sa dea Guvernul in judecata. Ei sunt nemultumiti ca punctul de pensie nu a fost majorat la procentul inscris in lege si cer guvernantilor sa isi respecte promisiunile. In acest sens, Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor (FNSP) a decis sa solicite Executivului, printr-un memoriu, aplicarea legilor in vigoare privind majorarea pensiilor. In caz contrar, ameninta ca va da Guvernul in judecata si va organiza proteste. Ieri, la sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensinarilor (CARP) Zalau, a avut loc o sedinta pe aceasta tema, la care au participat presedintele clubului, Ioan Ivascau, presedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor Salaj, Ilie Gorgan, si alti membri din cadrul CARP Zalau. Primul aspect discutat a fost Hotararea Comitetului Director al Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania (FNSPR), din data de 2 februarie 2009, in care sunt inscrise opt cerintele privind pensiile. Legile adoptate de Guvern, in privinta pensiilor din Romania nu au fost puse in aplicare. Nu vrem decat sa se respecte legea, a precizat Ilie Gorgan.

Cer majorarea pensiilor cu cat scrie in lege

Anul trecut, s-a adoptat majorarea punctului de pensie la 45 la suta din salariul mediu brut pe economie. In octombrie 2008 au fost majorate pensiile cu 43,2 la suta, urmand ca restul sa fie aplicat din ianuarie 2009, ceea ce nu s-a intamplat. Legea e in vigoare, insa, culmea, chiar Guvernul nu o respecta. A doua problema o reprezinta majorarea pensiilor pentru grupele de varsta I si II de munca. Potrivit unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, incepand cu 1 octombrie 2008, persoanele care au avut gradele I si II de munca si au iesit la pensie pana in 1990 trebuie sa beneficieze de cresterea pensiilor. Intr-o a doua etapa, in februarie 2009 vor fi marite pensiile celor care au iesit din campul muncii intre 1991 si 1996, inclusiv. Nici aceasta lege nu se aplica corect. De altfel, tot prin hotarari legislative, s-a aprobat ca tichetele de calatorie cu reducere de 50 la suta pentru pensionari, nefolosite, sa fie transformate in bani. Nici aici nu se respecta legea. Guvernul a majorat cu 25 la suta ajutorul lunar pe care il primesc sotii supravietuitori. Insa, potrivit noului act normativ, vor primi bani doar sotii supravietuitori care au o pensie mai mica de 380 de lei in sistemul public de pensii, si sub 180 de lei, pentru cei in sistemul agricol. Nu este corect ca cei care depasesc acest nivel sa fie privati de aceasta marire. Sunt nemultumiri peste nemultumiri ale unor oameni care au primit anumite drepturi in scris, insa nu si faptic, ne-a explicat Gorgan.

Printre solicitarile pensionarilor se numara si modificarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, astfel incat, in textul acestei legi sa nu mai apara pensii privilegiate pentru magistrati, parlamentari si diplomati. Vrem sa existe o singura lege pentru toti pensionarii din Romania, vrem un sistem de calcul unic al pensiilor, a afirmat liderul sindical Gorgan. Si impozitarea pensiilor a iscat nemultumiri in randul pensionarilor. Liderul Sindicatului Liber al Pensionarilor din Salaj sustine ca ei sunt de acord cu impozitarea, insa doar a sumelor ce depasesc plafonul.

Pichetari in fata Prefecturii

Nemultumirile pensionarilor cauzate de nerespectarea acestor legi ale Romaniei au avut ca rezultat hotararea FNSPR de a trimite un memoriu Guvernului. Tot presedintele Sindicatului Pensionarilor Salaj, Ilie Gorgan, ne-a prezentat pe rand deciziile federatiei. S-a propus ca, in cazul in care Guvernul nu respecta prevederile legilor 250/2007 (privind majorarea puctului de pensie) si 218/2008 (privind majorarea gradului I si II de munca), FNSPR sa se adreseze instantelor de judecata, a precizat Gorgan. Totodata, membrii FNSP au decis sa se adreseze Federatiei Europene a Pensionarilor, in cazul in care Guvernul va refuza sa respecte legile adoptate de Parlament, si sa se alature actiunilor de protest care urmeaza sa fie organizate, in perioada urmatoare, de Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) Fratia. Tot prin hotararea FNSPR s-a stabilit, separat de actiunile de protest ale CNSLR Fratia, sa se picheteze prefecturile din toate judetele si apoi toate organizatiile din tara sa organizeze un miting in Bucuresti. Federatia a cerut si implicarea a inca trei organizatii ale pensionarilor: Uniunea Generala a Pensionarilor din Romania, Confederatia Unirea a Pensionarilor si Federatia Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din Romania.

Memoriul contine, de asemenea, si recalcularea cosului minim de consum si utilizarea lui la fundamentarea politicilor de protectie. E momentul ca Guvernul sa se axeze si pe raportul intre valoarea pensiei si cheltuielile de stricta necesitate ale unui pensionar, a incheiat Ilie Gorgan. In cazul in care aceste cereri nu vor fi respectate, pensionarii au anuntat ca vor iesi in strada, in semn de protest.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »